derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Rabu, 23 Oktober 2013

Resepi Kek Span Gebu Sedap Dan Senang!



Assalamualaikum..ape kabor semua? sehat dak? jangan makan daging banyak sangat ye..kang nanti masuk spital plak dek kerana darah tinggi..hehehe..awal2 pesanan kesihatan dah...

oklah.. hari ni sue nk kongsi satu RESEPI KEK SPAN SUPER DUPER MUDAH DAN SEDAP! bagi yang dah tahu, dan bagi yang belum tahu, meh sue nak bagitahu supaya semua tahu yang sue ni kalau memasak or wat kek, sue paling xsuka guna sukatan gram2 ni...sue lebih suka sukatan guna cawan..lagi senang.. (padahal kt umah sue xde penimbang) hahaha...


orkid . sue. kek.
-berpisah tiada-

hahahhaa...nak jugak letak muka sendiri kan..ofkos! iols ubah semula resepi ni sendiri supaya lebih senang dan mudah seperti ABC! ni sue buat perisa keladi sebab pes pandan xde kat umah.kalau pandan mesti lagi sedap..


Ni lah hasil resepi sendiri.. yang kat atas tu bukan hangit tau...tapi rangup dan lembut...cume warnanya keperangan. sangat lembut dan gebu. dan sedap itu pasti!

jom tengok cara-caranya.


BAHAN-BAHAN :

BAHAN A :
- 1 cawan tepung gandum.
- 1 cawan gula.(ni manis2 buah je..kalau nk manis lagi lebihkan gula.)
- 1 sudu besar ovallete.
- 1 sudu kecil baking powder.
- 5 biji telur gred A.

BAHAN B:
- 1/2 cawan air (kalau nk buat yg pandan, gantikan dgn air pandan)
- perisa/pes (ikut suka nak pandan ke, keladi ke..or ape2 aje...)
- pewarna.

BAHAN C:
- 1/2 cawan minyak jagung. 



CARA-CARANYA:

1. masukkan bahan A ke dalam bekas adunan. putar laju selama 5 minit sehingga gebu dan sebati. (jangan lebih-lebih..nt terlalu kembang)

2. Perlahankan pemutar,masukkan bahan B. putar lagi selama 5 minit sehingga sebati.

3. hentikan pemutar, masukkan bahan C dan gaul menggunakan kaedah kaup balik menggunakan sudip / senduk sehingga sebati.

4. panaskan oven selama 10 minit, api atas bawah. griskan loyang dengan mentega dan tuangkan adunan tadi. kek akan sangat naik, jadi tuang lebih kurang separuh ataupun 3/4 loyang sahaja.

5. kemudian bakar sehingga masak.lebih kurang 45 minit.bergantung kepada oven.cucuk lidi kalau nak tahu masak sepenuhnya atau tak..



PERINGATAN!: Sentiasa membuat pemerhatian terhadap kek anda, jika terlalu tinggi naiknya sehingga nak mencecah atap oven, sila guna api bawah sahaja selepas itu, jika tidak, kehangitan akan berlaku..hehehehehehehe

117 ulasan:

athirahmazlan berkata...

Dapnyerrrrr !

dandelion einnawza berkata...

Saya dah cba resepi ni..kek dia mmg jadi gebu n sgt lmbut..sma mcm kek span yg jual dkat kdai..trima ksih krna sdi brkongsi resepi..

dandelion einnawza berkata...

Saya dah try resepi ni..kek dia mmg jadi lebih gebu n sma cam yg jual kat kdai..trima kasih sdi berkongsi resepi..

miss korea berkata...

urm.. klau sy kukus bleh x?

Puan Suraya berkata...

xboleh...sbb nt dia xjd gebu kering mcm chiffon tu...ni sesuai tuk bakar je

muhamad zakuan berkata...

Terima kasih atas resepi ni, mmg menjadi...sy dh cuba dgn perisa strawberry

muhamad zakuan berkata...

Terima kasih atas resepi ji, memang menjadi, sy dh cuba dgn perisa strawberry

Puan Suraya berkata...

muhamad zakuan: alhamdulillah...wah...lelaki pon wat kek...hebat! hee :)

Ika Mohd Malena berkata...

Assalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?

Ika Mohd Malena berkata...

Assalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?

Puan Suraya berkata...

ika : akak sarankan guna tepung gandum je...tkot xmnjdi lak

Mey lynmey berkata...

Terima kasih brkgsi resepi.. bole taw tepung cap ape????

Mey lynmey berkata...

Tq kngsi resepi.... boley taw akk gune tepung cap ape??

Puan Suraya berkata...

tepung cap sauh ataupun cap faiza...jgn guna yg 1 malaysia punya brand tu..nt jd keras....

Najaa Ibrahim berkata...

Kalau tak letak ovallete tu boleh? Heheh

Najaa Ibrahim berkata...

Kalau tak letak ovallete jd tak kek nya?

Najaa Ibrahim berkata...

Kalau tak letak ovallete jd tak kek nya?

Puan Suraya berkata...

najaa :memang xjd...sbb ovallete yg buat kek tu gebu dan mcm span..hehe

Najaa Ibrahim berkata...

Oh yeke. Hm sbb ovallete tu merata dah cari but takde.

Shazana Jezebel berkata...

blh sy tahu brp suhu utk panaskan oven n suhu semasa pembakaran?tq

Shazana Jezebel berkata...

salam..blh sy taw brp suhu pemanasan oven n brp suhu semasa pembakaran?tq..

amira shahira redzuan berkata...

Klo xde minyak jagung mcm mne...?

Khairul Nizam berkata...

guna mnyak ape?

Puan Suraya berkata...

Shazana Jezebel :brgntung pd oven...mcm sue, sue guna 180......

amira : buleh juga guna minyak masak....tp mgkin xsesedap minyak jgung...

khairul nizam : guna minyak jagung...

mawar libra berkata...

tq resepi ni yerr..nmpak mudah....sekarang jugak akak buat..hehe

tira tirana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tira tirana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tira tirana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tira tirana berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
wanina asyraf berkata...

Pakai tepung kek blh x?

wanina asyraf berkata...

Kalau pakai tepung kek blh ke?

Cik Puan Diyana berkata...

Sy dh cuba tapi tak jadi.. :( kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek jadi batat..sedihhh

Cik Puan Diyana berkata...

Sy dh cuba tapi tk jadi..kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek batat.sedihnyerrr
.

Puan Suraya berkata...

mawar libra: silakan kak..memang senang yg amat..hehe :)

wanina asyraf : pkai tepung kek
? entahla...sue xpenah cuba...

cik puan diyana: pkul telur xcukup kembang kot? maaaf la :(

nur dot dot berkata...

Tak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe

nur dot dot berkata...

Tak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe

Ed Potter berkata...

sebenarnye sy nak buat kek span sbb nak buat kek aiskrim oreo. kat resipi yg sy jumpa tu kena guna tepung sponge mix, tp sy tak sempat nak beli. jumpa resipi akak yg ni, tengok kat dapur, jumpe pulak ovalette, alhamdulillah mmg meletop, mak ngan kakak2 sy suma suke. terime kasih akak ^_^

Nor Azira berkata...

Kalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?

Nor Azira berkata...

Kalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?

nurul H.A.J.A.R. mahyudin berkata...

tq sis,..nak cuba buat juga ni...:)

Mierah Shamirah berkata...

Klau sya kukus mcmna jd nya?

Puan Suraya berkata...

nur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)

ed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe

nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...

nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)

mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...

Puan Suraya berkata...

nur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)

ed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe

nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...

nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)

mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...

nilam sari berkata...

naper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg

nilam sari berkata...

naper le saya buat tk jd? jd mcm bengkang ada le. . salah tangan yg mengadun ke salah tepung. . .huhuhu

nilam sari berkata...

naper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg

Muhammad Irfan berkata...

kalau guna blander untk putar bole x

lin yusoff berkata...

Kaedah kaup balik tu mcm mana ye?

lin yusoff berkata...

Kaedah kaup balik tu mcm mana?

lin yusoff berkata...

Kaedah kaup balik tu mcm mana?

lin yusoff berkata...

Kaedah kaup balik tu mcm mana ye?

Puan Suraya berkata...

sorry tau semua sbb bru respon...xsempat nk on9 blog skrg...sorrry sangat3....


nilam sari : kenapa jd cmtu ek? lebih air kot?

muhammad irfan : blander? huhu...tidak disarankan...

lin yusoff: kaub balik tu guna senduk, pastu kaup je byk kli...mcm kita kaup nasi mse masak nasi tu...

Susan Chai berkata...

Nak try...thank cgu suraya

Susan Chai berkata...

Terima kasi. Sgt senang.

Makio berkata...

Tgh test..harap2 menjadi...bru 10 minit di oven. Kembang xsekata.. Klu jd dpt la buat sahur..hehehe....

mek tie berkata...

Bahan A tu memang masukkan semua serentak n putarkan ke???

mek tie berkata...

Bahan A masukkan serentak ke???

Anna Swan berkata...

Tadi sy dah buat kek dpan guna resepi ni..sedap lembut..
Tapi nk tnya knp tepi tepi kek saya tk lawa ye?then leper setelah terlangkup kan loyang.

Anna Swan berkata...

Tadi sy dah buat kek span ni..mmg sedap dan gebu..tapi knp ye tepi tepi kek sy tk cntik?
Then leper setelah terlangkupkan loyang ..sy budak baru belajar

Ummu Hannan berkata...

Salam

Ummu Hannan berkata...

Salam kak... Sy suka kek coklat, kalau sy gantikan any perisa tu dgn serbuk koko boleh x? Hehe takut xjd plk nnt... Huhu

Eina 89 berkata...

Salam kak..kek ni blh jgk ltk krim kn...

Eina 89 berkata...

Salam kak..kek ni blh ltk krim jgk kn

Puan Suraya berkata...

maaf semua...baru berkesempatan ngadap blog

susasn chan: sama2...senang kan...sue pun dah lama xbuat kek ni..hujung minggu ni nk buat lah :D

makio: oven tu senget tak? kadang2 kedudukan oven pun main peranan..hehehe

mek tie: yup...bahan A masuk serentak...

anna swan: mungkin terlalu cepat terlangkupkan loyang tu ke?

ummu hannan: boleh je...dalam memasak ni kan, ade jugak istilah try and error....kalau skli buat tak jadi, pasni kita tahu dah ape yg boleh ape yg xbleh...senang citer memasak n buat kek ni macam eksperiment jugak la...hehehehe

eina 89: wassalam eina.... boleh ...ats kreativiti :D

Nurul Nabila berkata...

Salam..akk,ley x law buat cam marble?

Sue Raffar berkata...

Salam sis.. bhn A msukkn serentak @ t.gandum kemudian ckit? :)

Norehan Saad berkata...

baru nak cuba buat kek span ni...nampak mcm mudah je..harap2 menjadi la

khairul khamis berkata...

Sis, boleh ye putar bahan A sekali telur ngn tepung ye? Kalo nak wat perisa coklat, kena boh chocolate emulco ke?

anizz razakk berkata...

kalau xde pemutar..bole ke gune tngan je...tp tkot xsebati btoi pulak..sy na buat perisa coklat...cume letak serbuk koko je yea sis??

anizz razakk berkata...

klau xde pemutar...gune tngan je bole ke sis??tp tkot xsebati btoi pulak...klau na perisa coklat sy cume bubuh serbuk koko je kn...

ara loukrev berkata...

SIS KALAU KEK SPAN GUNA RESIPI NI KUKUS BOLE TAK

CikLara berkata...

Xjd huhu... btol la jd bengkang

Jannah F berkata...

Nak try. Harap2 menjadi kek span sy :)

W Delisha12 berkata...

sis..saiz untuk gelas yg guna utk sukat tepung mcm mna besar gelas tu? and 1 sudu ovelate tu guna sudu makan?

suhairy mikhael berkata...

salam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??

suhairy mikhael berkata...

salam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??

noor liniyati berkata...

kalau gantikan ovallete dengan shortening boleh tak ???

Azreen Zunairah berkata...

time kasih time kasih sebab bagi resipi yang senang nie...saya suka buat kek ikut sukat cawan je..x suka lah timbang2..hehehe..

Siti Aisah jambri berkata...

Assalamualaikum...sya mohon utk mencuba resepi ni yer...

Nurul Nazatul berkata...

Assalamualaikum...sis..kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak...boleh x???

Nurul Nazatul berkata...

Kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??

Nurul Nazatul berkata...

Kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??

Puan Suraya berkata...

nazatul....boleh je.. tp klau minyak jagung lg gebu....

aleeya azlie berkata...

Bru naik atas oven..xtaula..jd bengkang or kek..hihi..ape pn..try n error :D

norhasniza Mohd. Zin berkata...

Ye....mmg betul...saya pon suka guna sukatan cawan...guna timbang ni amat lah leceh dan lmbt...

norhasniza Mohd. Zin berkata...

Assalam Puan....Alhamdulillah saya dah mencuba dan memang jadi....sedap dan gebu....cuma saya buat yg plain saja...nak tny...kalo guna marjerin....adakah teksturnya akan jd lebih kering? Boleh x sy tambah garam utk perisa?

Nurul Aini Ishak berkata...

Saya nak buat kek span coklat , coklat ape yg sis masokkan, teringin sgt nak buat.

Maya Kimin berkata...

Kalau pes yam, nak dpt kat mna ye????

Maya Kimin berkata...

Kalau pes yam, nak dpt kat mna ye????

big_apple berkata...

Salam nak tanya sis. Bahan apa yg sesuai gantikan ovallete yer? (Kalau xnak guna ovallete)

Syahirah Shah berkata...

kalau x guna apa2 perisa? boleh ? i mean nak buat kek span biasa

Nazlin Fathi berkata...

Assalamualaikum. Saya baru nak cuba buat. Memandangkan anda telah berjaya menghasilkannya, saya nak tanya berapakah sukatan untuk pewarna dan juga perisa? Tq..

norhasniza Mohd. Zin berkata...

Assalam...saya dh beberapa kali cuba resepi ini....memang menjadi dan sgt gebu...x perlu asingkan telur dan buat meringue...sy menggunakan tepung kek dan dekarang ni nk cuba guna butter cair pulak...

Nida Husnan berkata...

Sedapnye.. kene cuba ni..

hambaMU berkata...

Cg su....terima kasih byk. Kakshon dah cuba. Sgt sedap dan sgt sesuai buat kek hari lahir......

Nurul Shaf berkata...

Minyak jagung blh tukar butter x?

jaja me berkata...

Nk share ye..tq

Unknown berkata...

sy dh buat mula2 naik elok lps kuar oven trus trun dn kek tu jd mcm bntat separuh gebu separuh.nape ekk.sukatan dh betul2 dh ikut

Ju Eila berkata...

dh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut

Ju Eila berkata...

dh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut

Ayu berkata...

Salam..tk saya baru cuba resepi ini memang menjadi lembut dan gebu..anak2 suke...saya buat perasa strawberry..

Unknown berkata...

Klau saya nk bakarkn dye dlm rice cooker boleh x?

Maizatul Akma berkata...

Klau sya bakar dlm rice cooker boleh x

Khatijah Ismail berkata...

kalau bakar guna microwave oven boleh tak??

e Nor berkata...

Sy br nk try tp nk guna tepung naik sendiri...klo brjaya @ x nti sy up blkkat korg yer...

Amiena Ithnin berkata...

nk try buat, tp xde pemutar ngan ovellate. . . simpan dulu ler resepi ni... buat dlm cup boleh kan ni?

salleh lala berkata...

Bahan A tu telur kuning dan putih tu tak di asing kn ke atau masuk kn sekali

salleh lala berkata...

Bahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke

salleh lala berkata...

Bahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke

mila berkata...

Sukatan cawan cm mna guna ni ya?

hana halim berkata...

Assalam..saiz loyang berapa ye untuk sukatan ni?

NINA FARHANA berkata...

Cantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

Fieyna Lee berkata...

Sy buat x menjadi.. sedeh.. hmm

romario maidom berkata...

Suhunya berapa ya????

Unknown berkata...

Apesal kek sye x jadi?.. bhn smua ikut sis...

Ardiah Ardila berkata...

Kek sye x jdi.. kenape erk??sedihlaaaa

Fatimah berkata...

Idak ke kecik satu cawan tepung je... M

Suami Isteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...