derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Jumaat, 27 Disember 2013

Tutorial Cara Buat Tabung Simpanan Guna Bahan Terbuang! Mudah Dan Cantik!

jangan lupa...tolong klik share dan like!


Tabung simpanan...celeng...ape lg yang korang panggil? sue ni orang terengganu, jadi memang panggil celeng je...hehehe...kalau zaman sue keciik-kecik dulu, ayah buatkan dengan buluh je celeng / tabung ni...tapi zaman sekarang dah macam2 bentuk dah ade jual kat kedai...


macam2 rupa....bear, frog, cats - banks



bentuk macam tong gas pon adeeee


tabung kartun comel2 cam gini pon ade "_"


tadi sue tengah kemas2 bilik, tiba-tiba jumpa bekas pringles yang sue simpan ni.. (sue mmg suka simpan kotak, botol dan beg kertas dan plastik) hahha.. terus je buat tabung..sebab bekas yang sue letak syiling tu dah penuh...alang2 bahan dah ade, terus buat...jadi, tanpa membuang masa, meh tengok bahan2 yang diperlukan untuk buat tabung comel ha...



bahan-bahan :
  • kertas pembalut hadiah
  • bekas pringles/misterpotato/jacker
  • pisau 
  • doublesided tape

langkah - langkah : 



1. potong pembalut hadiah dengan saiz yang dikehendaki dan sesuai untuk menutup permukaan luar. lekatkan dengan doublesided tape.





2.  sediakan penutup plastik dan lakarkan bentuk untuk dipotong nanti.



3. potong menggunakan pisau.



dan hasilnya..tadaaaaaa!!!!!

comeykan....now boleh dah letak duit syiling dlm tu...jimatkan....
ni yang sue punya...korang cuba la buat! mudah dan berbaloi....

p/s: nak share kt FB pom boleh...Kalau nak share kt blog, sila kreditkan ke blog ni.. :)


4 ulasan:

ijatnuar87 berkata...

wahhh...sgt menarik,terima kasih kerana berkongsi....boleh buatkn untuk saya?

Puan Suraya berkata...

sama2 syg..ngade2kan...hehe...nt bwk blik bekas pringles or misterpotato satu...cari pmblut hdiah fvret jgk...nt syg watkan...

ibuayu berkata...

cantik n kreatif...

comilyas berkata...

susah la

Suami Isteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...