derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Selasa, 23 Oktober 2012

resepi ayam paprik sedap!

sape suka makan paprik? sue sangat2 suka...selalu sangat bila g kedai n order makan, bile waiter tu tanye je nk makan ape, mesti laju je mulut ni jawab "nasi goreng paprik satu, teh ais"..... (cecece...teh ais konon...padalah org ganu sebut teh peng je..haha)
tak pun, sue akan order "carrot susu satu...pastikan carrot lebih, terbaik"
hahaha...selalu order cmtu...tak kira dimana jua tempat makannye...so, daripada hanya suka makan paprik ni je, sue pun terus la belajar cmne nk buat paprik ni...zaman skrg kan sume kt hujung jari...

contoh:

"kiah...tolong masak aym gulai tempoyak"
"baik mak." (terus google resepi...bagi yg guna yahoo, yahoo la...tapi macam xseronok je ckp "i tengah yahoo resipi ni.." kan...kan..haha)



dan disebabkan encik M.I.A pn suke mkn paprik ni...so, sue pn bersemangat waja skrg...selalu msak paprik..nt dah jd tukang masak dia, senang la cket kn...hehe..dan hari ni sue nk kongsi resepi paprik ayam ni. selamat mencuba! konpem marveles!



Bahan-bahan ( 4-5 orang )
 isi ayam -ikut suka byk mne pun,agak2 la...(direbus)
1/2 inchi halia (diracik halus)
3 ulas bawang merah (diracik halus2)
1 batang serai (di ketuk)
4 sudu cili boh
5 helai daun limau purut (disiat2)
6-7 biji cili padi (diketuk)
Kubis bunga
Kacang panjang
Lobak merah
Kicap Cap Kipas Udang
Sos tiram
Garam & Ajinomoto

Cara-cara
Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang sederhana pekat. X perlu direbus lame2.

Kemudian tumis halia, bawang merah,serai sehingga garing; berbau harum. Masukkan pula cili boh. Kacau hingga wangi lepas itu masukkan Kicap, garam , ajinomoto secukup2 rasa.

Masukkan pula isi ayam yang telah direbus ; juga stok ayam kedalam bahan yg telah ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)

Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & carrot. Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram.


dan siap! nyummmmmm..nom.nom.nom.yummy!!
selamat mencuba..pahtu korang komen n share la korang punya paprik..hehe...


p/s:belajar masak bkn hanya tuk yg dah kawin or nak kawin...ape salahnya belajar masak sekarang tuk mak ayh..bg diorg rsa bertuah ade ank pndai masak n mak dah xyah msak sbb leh mkn msakan ank sendiri... :D

19 ulasan:

man berkata...

Sedapnya..hehehe

mama leen berkata...

singgah amik resepi

Fahim Isz berkata...

Kalau xmsukkn sos tiram ok x??

Puan Suraya berkata...

man~ memang sedap pun..hehe

Puan Suraya berkata...

mama leen ~ silakan :)

Puan Suraya berkata...

fahim~ sorry lmbt reply...boleh..cume lain la rasanya sbb sos tiram tu selaku perasa/perisa jgk :) knpe? knpe xnk letak sos tiram sbb ade drah tinggi or ape ke? my mom ade darah tinggi jgk,..so, kalau nk letak, letak sikit je la..asalkan ade rasa..insyaallah ok :)selamat mencuba!

Si Pelangi Senja berkata...

kalau gantikan cili boh dgn sos boleh x..???

Si Pelangi Senja berkata...

kalau gantikan cili boh dgn sos boleh x..???

Puan Suraya berkata...

si pelangi senja: kalau saya, saya xgalakkn ...coz kalau nk menumis, sedap guna cili boh...sbb tumis kan..kalau guna sos xtahu lah jd rsa cmne..huhu

Ainin Sofiya berkata...

Akak, saya ambil resepi ni ye. Terima kasih. :)

Dash Aris berkata...

alhamdulillah. saya baru je buat resepi ni. memang sedap. tgh pikir nak masak pe untuk 2 beranak di rumah ni.
Anak 4 tahun saya pun suka. Saya tak letak cili padi. Thanks for the resepi.

Ada satu lagi yang mengiurkan. Resepi kek chocolate moist yang saya plan nak buat ikut resepi cekgu.

Puan Suraya berkata...

ainin sofiya : silakan..hehe :)

dash aris: alhamdulillah...sila cube ye dash aris... insyaallah tak mengecewakan... :)

kakti othman berkata...

sya first time nak cuba harap2 oklah nak share resepinya yea.....asyik masak yang biasa biasa aje. Trima kasih.

rulien berkata...

Dah try,,sedap,sedap sedap

rulien berkata...

Dah try,,sedap,sedap sedap

MG schmidt berkata...

thanks resipinya :)

MARIA AWI berkata...

menyelerakan!!!

Vivix Shaklee Sebagai Penawar Mujarab Kencing Manis

Norzuryati Mohamad Basir berkata...

sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
nk kene try ni..

jemput ke blog saye..

http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

Moga bermanfaat :)

noramohamad berkata...

sya dah try...memang sedap sangat..thanks for sharing. anak2 mcm tak nk brhenti mkn..dah hbis mkn minta ratah lauk pulak.

Suami Isteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...