Pages

Rabu, 23 Oktober 2013

Resepi Kek Span Gebu Sedap Dan Senang!



Assalamualaikum..ape kabor semua? sehat dak? jangan makan daging banyak sangat ye..kang nanti masuk spital plak dek kerana darah tinggi..hehehe..awal2 pesanan kesihatan dah...

oklah.. hari ni sue nk kongsi satu RESEPI KEK SPAN SUPER DUPER MUDAH DAN SEDAP! bagi yang dah tahu, dan bagi yang belum tahu, meh sue nak bagitahu supaya semua tahu yang sue ni kalau memasak or wat kek, sue paling xsuka guna sukatan gram2 ni...sue lebih suka sukatan guna cawan..lagi senang.. (padahal kt umah sue xde penimbang) hahaha...


orkid . sue. kek.
-berpisah tiada-

hahahhaa...nak jugak letak muka sendiri kan..ofkos! iols ubah semula resepi ni sendiri supaya lebih senang dan mudah seperti ABC! ni sue buat perisa keladi sebab pes pandan xde kat umah.kalau pandan mesti lagi sedap..


Ni lah hasil resepi sendiri.. yang kat atas tu bukan hangit tau...tapi rangup dan lembut...cume warnanya keperangan. sangat lembut dan gebu. dan sedap itu pasti!

jom tengok cara-caranya.


BAHAN-BAHAN :

BAHAN A :
- 1 cawan tepung gandum.
- 1 cawan gula.(ni manis2 buah je..kalau nk manis lagi lebihkan gula.)
- 1 sudu besar ovallete.
- 1 sudu kecil baking powder.
- 5 biji telur gred A.

BAHAN B:
- 1/2 cawan air (kalau nk buat yg pandan, gantikan dgn air pandan)
- perisa/pes (ikut suka nak pandan ke, keladi ke..or ape2 aje...)
- pewarna.

BAHAN C:
- 1/2 cawan minyak jagung. 



CARA-CARANYA:

1. masukkan bahan A ke dalam bekas adunan. putar laju selama 5 minit sehingga gebu dan sebati. (jangan lebih-lebih..nt terlalu kembang)

2. Perlahankan pemutar,masukkan bahan B. putar lagi selama 5 minit sehingga sebati.

3. hentikan pemutar, masukkan bahan C dan gaul menggunakan kaedah kaup balik menggunakan sudip / senduk sehingga sebati.

4. panaskan oven selama 10 minit, api atas bawah. griskan loyang dengan mentega dan tuangkan adunan tadi. kek akan sangat naik, jadi tuang lebih kurang separuh ataupun 3/4 loyang sahaja.

5. kemudian bakar sehingga masak.lebih kurang 45 minit.bergantung kepada oven.cucuk lidi kalau nak tahu masak sepenuhnya atau tak..



PERINGATAN!: Sentiasa membuat pemerhatian terhadap kek anda, jika terlalu tinggi naiknya sehingga nak mencecah atap oven, sila guna api bawah sahaja selepas itu, jika tidak, kehangitan akan berlaku..hehehehehehehe

131 ulasan:

  1. Saya dah cba resepi ni..kek dia mmg jadi gebu n sgt lmbut..sma mcm kek span yg jual dkat kdai..trima ksih krna sdi brkongsi resepi..

    BalasPadam
  2. Saya dah try resepi ni..kek dia mmg jadi lebih gebu n sma cam yg jual kat kdai..trima kasih sdi berkongsi resepi..

    BalasPadam
  3. xboleh...sbb nt dia xjd gebu kering mcm chiffon tu...ni sesuai tuk bakar je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bahan A tu telur kuning dan putih tu tak di asing kn ke atau masuk kn sekali

      Padam
    2. Bahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke

      Padam
    3. Bahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke

      Padam
  4. Terima kasih atas resepi ni, mmg menjadi...sy dh cuba dgn perisa strawberry

    BalasPadam
  5. Terima kasih atas resepi ji, memang menjadi, sy dh cuba dgn perisa strawberry

    BalasPadam
  6. muhamad zakuan: alhamdulillah...wah...lelaki pon wat kek...hebat! hee :)

    BalasPadam
  7. Assalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?

    BalasPadam
  8. Assalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?

    BalasPadam
  9. ika : akak sarankan guna tepung gandum je...tkot xmnjdi lak

    BalasPadam
  10. Terima kasih brkgsi resepi.. bole taw tepung cap ape????

    BalasPadam
  11. Tq kngsi resepi.... boley taw akk gune tepung cap ape??

    BalasPadam
  12. tepung cap sauh ataupun cap faiza...jgn guna yg 1 malaysia punya brand tu..nt jd keras....

    BalasPadam
  13. Kalau tak letak ovallete tu boleh? Heheh

    BalasPadam
  14. Kalau tak letak ovallete jd tak kek nya?

    BalasPadam
  15. Kalau tak letak ovallete jd tak kek nya?

    BalasPadam
  16. najaa :memang xjd...sbb ovallete yg buat kek tu gebu dan mcm span..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh yeke. Hm sbb ovallete tu merata dah cari but takde.

      Padam
  17. blh sy tahu brp suhu utk panaskan oven n suhu semasa pembakaran?tq

    BalasPadam
  18. salam..blh sy taw brp suhu pemanasan oven n brp suhu semasa pembakaran?tq..

    BalasPadam
  19. Klo xde minyak jagung mcm mne...?

    BalasPadam
  20. Shazana Jezebel :brgntung pd oven...mcm sue, sue guna 180......

    amira : buleh juga guna minyak masak....tp mgkin xsesedap minyak jgung...

    khairul nizam : guna minyak jagung...

    BalasPadam
  21. tq resepi ni yerr..nmpak mudah....sekarang jugak akak buat..hehe

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. Sy dh cuba tapi tak jadi.. :( kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek jadi batat..sedihhh

    BalasPadam
  27. Sy dh cuba tapi tk jadi..kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek batat.sedihnyerrr
    .

    BalasPadam
  28. mawar libra: silakan kak..memang senang yg amat..hehe :)

    wanina asyraf : pkai tepung kek
    ? entahla...sue xpenah cuba...

    cik puan diyana: pkul telur xcukup kembang kot? maaaf la :(

    BalasPadam
  29. Tak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe

    BalasPadam
  30. Tak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe

    BalasPadam
  31. sebenarnye sy nak buat kek span sbb nak buat kek aiskrim oreo. kat resipi yg sy jumpa tu kena guna tepung sponge mix, tp sy tak sempat nak beli. jumpa resipi akak yg ni, tengok kat dapur, jumpe pulak ovalette, alhamdulillah mmg meletop, mak ngan kakak2 sy suma suke. terime kasih akak ^_^

    BalasPadam
  32. Kalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?

    BalasPadam
  33. Kalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?

    BalasPadam
  34. nur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)

    ed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe

    nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...

    nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)

    mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...

    BalasPadam
  35. nur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)

    ed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe

    nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...

    nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)

    mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...

    BalasPadam
  36. naper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg

    BalasPadam
  37. naper le saya buat tk jd? jd mcm bengkang ada le. . salah tangan yg mengadun ke salah tepung. . .huhuhu

    BalasPadam
  38. naper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg

    BalasPadam
  39. kalau guna blander untk putar bole x

    BalasPadam
  40. Kaedah kaup balik tu mcm mana ye?

    BalasPadam
  41. Kaedah kaup balik tu mcm mana?

    BalasPadam
  42. Kaedah kaup balik tu mcm mana?

    BalasPadam
  43. Kaedah kaup balik tu mcm mana ye?

    BalasPadam
  44. sorry tau semua sbb bru respon...xsempat nk on9 blog skrg...sorrry sangat3....


    nilam sari : kenapa jd cmtu ek? lebih air kot?

    muhammad irfan : blander? huhu...tidak disarankan...

    lin yusoff: kaub balik tu guna senduk, pastu kaup je byk kli...mcm kita kaup nasi mse masak nasi tu...

    BalasPadam
  45. Tgh test..harap2 menjadi...bru 10 minit di oven. Kembang xsekata.. Klu jd dpt la buat sahur..hehehe....

    BalasPadam
  46. Bahan A tu memang masukkan semua serentak n putarkan ke???

    BalasPadam
  47. Bahan A masukkan serentak ke???

    BalasPadam
  48. Tadi sy dah buat kek dpan guna resepi ni..sedap lembut..
    Tapi nk tnya knp tepi tepi kek saya tk lawa ye?then leper setelah terlangkup kan loyang.

    BalasPadam
  49. Tadi sy dah buat kek span ni..mmg sedap dan gebu..tapi knp ye tepi tepi kek sy tk cntik?
    Then leper setelah terlangkupkan loyang ..sy budak baru belajar

    BalasPadam
  50. Salam kak... Sy suka kek coklat, kalau sy gantikan any perisa tu dgn serbuk koko boleh x? Hehe takut xjd plk nnt... Huhu

    BalasPadam
  51. Salam kak..kek ni blh jgk ltk krim kn...

    BalasPadam
  52. Salam kak..kek ni blh ltk krim jgk kn

    BalasPadam
  53. maaf semua...baru berkesempatan ngadap blog

    susasn chan: sama2...senang kan...sue pun dah lama xbuat kek ni..hujung minggu ni nk buat lah :D

    makio: oven tu senget tak? kadang2 kedudukan oven pun main peranan..hehehe

    mek tie: yup...bahan A masuk serentak...

    anna swan: mungkin terlalu cepat terlangkupkan loyang tu ke?

    ummu hannan: boleh je...dalam memasak ni kan, ade jugak istilah try and error....kalau skli buat tak jadi, pasni kita tahu dah ape yg boleh ape yg xbleh...senang citer memasak n buat kek ni macam eksperiment jugak la...hehehehe

    eina 89: wassalam eina.... boleh ...ats kreativiti :D

    BalasPadam
  54. Salam..akk,ley x law buat cam marble?

    BalasPadam
  55. Salam sis.. bhn A msukkn serentak @ t.gandum kemudian ckit? :)

    BalasPadam
  56. baru nak cuba buat kek span ni...nampak mcm mudah je..harap2 menjadi la

    BalasPadam
  57. Sis, boleh ye putar bahan A sekali telur ngn tepung ye? Kalo nak wat perisa coklat, kena boh chocolate emulco ke?

    BalasPadam
  58. kalau xde pemutar..bole ke gune tngan je...tp tkot xsebati btoi pulak..sy na buat perisa coklat...cume letak serbuk koko je yea sis??

    BalasPadam
  59. klau xde pemutar...gune tngan je bole ke sis??tp tkot xsebati btoi pulak...klau na perisa coklat sy cume bubuh serbuk koko je kn...

    BalasPadam
  60. SIS KALAU KEK SPAN GUNA RESIPI NI KUKUS BOLE TAK

    BalasPadam
  61. Nak try. Harap2 menjadi kek span sy :)

    BalasPadam
  62. sis..saiz untuk gelas yg guna utk sukat tepung mcm mna besar gelas tu? and 1 sudu ovelate tu guna sudu makan?

    BalasPadam
  63. salam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??

    BalasPadam
  64. salam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??

    BalasPadam
  65. kalau gantikan ovallete dengan shortening boleh tak ???

    BalasPadam
  66. time kasih time kasih sebab bagi resipi yang senang nie...saya suka buat kek ikut sukat cawan je..x suka lah timbang2..hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye....mmg betul...saya pon suka guna sukatan cawan...guna timbang ni amat lah leceh dan lmbt...

      Padam
  67. Assalamualaikum...sya mohon utk mencuba resepi ni yer...

    BalasPadam
  68. Assalamualaikum...sis..kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak...boleh x???

    BalasPadam
  69. Kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??

    BalasPadam
  70. Kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??

    BalasPadam
  71. nazatul....boleh je.. tp klau minyak jagung lg gebu....

    BalasPadam
  72. Bru naik atas oven..xtaula..jd bengkang or kek..hihi..ape pn..try n error :D

    BalasPadam
  73. Assalam Puan....Alhamdulillah saya dah mencuba dan memang jadi....sedap dan gebu....cuma saya buat yg plain saja...nak tny...kalo guna marjerin....adakah teksturnya akan jd lebih kering? Boleh x sy tambah garam utk perisa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum. Saya baru nak cuba buat. Memandangkan anda telah berjaya menghasilkannya, saya nak tanya berapakah sukatan untuk pewarna dan juga perisa? Tq..

      Padam
  74. Saya nak buat kek span coklat , coklat ape yg sis masokkan, teringin sgt nak buat.

    BalasPadam
  75. Kalau pes yam, nak dpt kat mna ye????

    BalasPadam
  76. Kalau pes yam, nak dpt kat mna ye????

    BalasPadam
  77. Salam nak tanya sis. Bahan apa yg sesuai gantikan ovallete yer? (Kalau xnak guna ovallete)

    BalasPadam
  78. kalau x guna apa2 perisa? boleh ? i mean nak buat kek span biasa

    BalasPadam
  79. Assalam...saya dh beberapa kali cuba resepi ini....memang menjadi dan sgt gebu...x perlu asingkan telur dan buat meringue...sy menggunakan tepung kek dan dekarang ni nk cuba guna butter cair pulak...

    BalasPadam
  80. Cg su....terima kasih byk. Kakshon dah cuba. Sgt sedap dan sgt sesuai buat kek hari lahir......

    BalasPadam
  81. Minyak jagung blh tukar butter x?

    BalasPadam
  82. sy dh buat mula2 naik elok lps kuar oven trus trun dn kek tu jd mcm bntat separuh gebu separuh.nape ekk.sukatan dh betul2 dh ikut

    BalasPadam
  83. dh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut

    BalasPadam
  84. dh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut

    BalasPadam
  85. Salam..tk saya baru cuba resepi ini memang menjadi lembut dan gebu..anak2 suke...saya buat perasa strawberry..

    BalasPadam
  86. Klau saya nk bakarkn dye dlm rice cooker boleh x?

    BalasPadam
  87. Klau sya bakar dlm rice cooker boleh x

    BalasPadam
  88. Sy br nk try tp nk guna tepung naik sendiri...klo brjaya @ x nti sy up blkkat korg yer...

    BalasPadam
  89. nk try buat, tp xde pemutar ngan ovellate. . . simpan dulu ler resepi ni... buat dlm cup boleh kan ni?

    BalasPadam
  90. Sukatan cawan cm mna guna ni ya?

    BalasPadam
  91. Assalam..saiz loyang berapa ye untuk sukatan ni?

    BalasPadam
  92. Cantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    BalasPadam
  93. Apesal kek sye x jadi?.. bhn smua ikut sis...

    BalasPadam
  94. Kek sye x jdi.. kenape erk??sedihlaaaa

    BalasPadam
  95. Idak ke kecik satu cawan tepung je... M

    BalasPadam
  96. Saya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne

    BalasPadam
  97. Saya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne

    BalasPadam
  98. Saya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne

    BalasPadam
  99. Sy pn tgh menunggu kek masak..pertama kali baking,pertama kali guna oven/mixer...rasa nervous n excited..harap2 kek.gebu gebas nanti..

    BalasPadam
  100. nak kena try buat jugak nii.. baru boleh tahu hasilnya..

    BalasPadam
  101. nak kena try buat jugak nii.. baru boleh tahu hasilnya..

    BalasPadam
  102. Kalau guna microwave jadi x ye? Oven xada 😭

    BalasPadam
  103. sy dh buat rasepi ni,,mmg menjadi.t ksh byk ye bg rasepi yg blh wt sy syum sorg2..sy wt kek x pnh jdi.tp rasepi ni sy wt jadi horeyy

    BalasPadam
  104. Maaf btnya bg pihak isteri, myk jagung tu kalo dganti myk masak boleh x?

    BalasPadam
  105. Kek ni guna loyang berapa inci

    BalasPadam
  106. Klu nk guna lyg 6" brpe bji tlur,n tpung brpa sktan?

    BalasPadam
  107. Tq resepi dari sis..kek memg jadi..tapi kenapa bila keluarkan kek jadi mendap..drpd kembang terus kecut..btw tapi kek mnjadi la, bole dimakan dan masih lembut mcm kek sponge..alhamdulillah

    BalasPadam
  108. Assalamualaikum alhamdulillah dah berpuluh kali buat kek ni,mcm2 perasa. Resepi yang paling mudah setakat yg saya jumpa. Sedap sgt bila cover dgn krim mentega. Mmg favourite kami setakat ni. Thanks cikgu share resepi

    BalasPadam
  109. Perisa atau pes tu nak masukkan dalam brapa byak kuantiti ya?

    BalasPadam

anda komen,sy balas..terima kasih :)