Assalamualaikum..ape kabor semua? sehat dak? jangan makan daging banyak sangat ye..kang nanti masuk spital plak dek kerana darah tinggi..hehehe..awal2 pesanan kesihatan dah...
oklah.. hari ni sue nk kongsi satu RESEPI KEK SPAN SUPER DUPER MUDAH DAN SEDAP! bagi yang dah tahu, dan bagi yang belum tahu, meh sue nak bagitahu supaya semua tahu yang sue ni kalau memasak or wat kek, sue paling xsuka guna sukatan gram2 ni...sue lebih suka sukatan guna cawan..lagi senang.. (padahal kt umah sue xde penimbang) hahaha...
orkid . sue. kek.
-berpisah tiada-
hahahhaa...nak jugak letak muka sendiri kan..ofkos! iols ubah semula resepi ni sendiri supaya lebih senang dan mudah seperti ABC! ni sue buat perisa keladi sebab pes pandan xde kat umah.kalau pandan mesti lagi sedap..
Ni lah hasil resepi sendiri.. yang kat atas tu bukan hangit tau...tapi rangup dan lembut...cume warnanya keperangan. sangat lembut dan gebu. dan sedap itu pasti!
jom tengok cara-caranya.
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A :
- 1 cawan tepung gandum.
- 1 cawan gula.(ni manis2 buah je..kalau nk manis lagi lebihkan gula.)
- 1 sudu besar ovallete.
- 1 sudu kecil baking powder.
- 5 biji telur gred A.
BAHAN B:
- 1/2 cawan air (kalau nk buat yg pandan, gantikan dgn air pandan)
- perisa/pes (ikut suka nak pandan ke, keladi ke..or ape2 aje...)
- pewarna.
BAHAN C:
- 1/2 cawan minyak jagung.
CARA-CARANYA:
1. masukkan bahan A ke dalam bekas adunan. putar laju selama 5 minit sehingga gebu dan sebati. (jangan lebih-lebih..nt terlalu kembang)
2. Perlahankan pemutar,masukkan bahan B. putar lagi selama 5 minit sehingga sebati.
3. hentikan pemutar, masukkan bahan C dan gaul menggunakan kaedah kaup balik menggunakan sudip / senduk sehingga sebati.
4. panaskan oven selama 10 minit, api atas bawah. griskan loyang dengan mentega dan tuangkan adunan tadi. kek akan sangat naik, jadi tuang lebih kurang separuh ataupun 3/4 loyang sahaja.
5. kemudian bakar sehingga masak.lebih kurang 45 minit.bergantung kepada oven.cucuk lidi kalau nak tahu masak sepenuhnya atau tak..
PERINGATAN!: Sentiasa membuat pemerhatian terhadap kek anda, jika terlalu tinggi naiknya sehingga nak mencecah atap oven, sila guna api bawah sahaja selepas itu, jika tidak, kehangitan akan berlaku..hehehehehehehe
Dapnyerrrrr !
BalasPadamSaya dah cba resepi ni..kek dia mmg jadi gebu n sgt lmbut..sma mcm kek span yg jual dkat kdai..trima ksih krna sdi brkongsi resepi..
BalasPadamSaya dah try resepi ni..kek dia mmg jadi lebih gebu n sma cam yg jual kat kdai..trima kasih sdi berkongsi resepi..
BalasPadamurm.. klau sy kukus bleh x?
BalasPadamxboleh...sbb nt dia xjd gebu kering mcm chiffon tu...ni sesuai tuk bakar je
BalasPadamBahan A tu telur kuning dan putih tu tak di asing kn ke atau masuk kn sekali
PadamBahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke
PadamBahan A tu telur kuning dan putih tak di asing kan ke
PadamTerima kasih atas resepi ni, mmg menjadi...sy dh cuba dgn perisa strawberry
BalasPadamTerima kasih atas resepi ji, memang menjadi, sy dh cuba dgn perisa strawberry
BalasPadammuhamad zakuan: alhamdulillah...wah...lelaki pon wat kek...hebat! hee :)
BalasPadamAssalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?
BalasPadamAssalam sis, kalo tpg gandum tu d ganti dgn tpg naik sndri boleyh x?
BalasPadamika : akak sarankan guna tepung gandum je...tkot xmnjdi lak
BalasPadamTerima kasih brkgsi resepi.. bole taw tepung cap ape????
BalasPadamTq kngsi resepi.... boley taw akk gune tepung cap ape??
BalasPadamtepung cap sauh ataupun cap faiza...jgn guna yg 1 malaysia punya brand tu..nt jd keras....
BalasPadamKalau tak letak ovallete tu boleh? Heheh
BalasPadamKalau tak letak ovallete jd tak kek nya?
BalasPadamKalau tak letak ovallete jd tak kek nya?
BalasPadamnajaa :memang xjd...sbb ovallete yg buat kek tu gebu dan mcm span..hehe
BalasPadamOh yeke. Hm sbb ovallete tu merata dah cari but takde.
Padamblh sy tahu brp suhu utk panaskan oven n suhu semasa pembakaran?tq
BalasPadamsalam..blh sy taw brp suhu pemanasan oven n brp suhu semasa pembakaran?tq..
BalasPadamKlo xde minyak jagung mcm mne...?
BalasPadamguna mnyak ape?
BalasPadamShazana Jezebel :brgntung pd oven...mcm sue, sue guna 180......
BalasPadamamira : buleh juga guna minyak masak....tp mgkin xsesedap minyak jgung...
khairul nizam : guna minyak jagung...
tq resepi ni yerr..nmpak mudah....sekarang jugak akak buat..hehe
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamPakai tepung kek blh x?
BalasPadamKalau pakai tepung kek blh ke?
BalasPadamSy dh cuba tapi tak jadi.. :( kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek jadi batat..sedihhh
BalasPadamSy dh cuba tapi tk jadi..kek naik tapi lps keluarkan dr oven kek batat.sedihnyerrr
BalasPadam.
mawar libra: silakan kak..memang senang yg amat..hehe :)
BalasPadamwanina asyraf : pkai tepung kek
? entahla...sue xpenah cuba...
cik puan diyana: pkul telur xcukup kembang kot? maaaf la :(
Tak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe
BalasPadamTak payah guna majerin ye sis? Baru nak cuba ni..hehe
BalasPadamsebenarnye sy nak buat kek span sbb nak buat kek aiskrim oreo. kat resipi yg sy jumpa tu kena guna tepung sponge mix, tp sy tak sempat nak beli. jumpa resipi akak yg ni, tengok kat dapur, jumpe pulak ovalette, alhamdulillah mmg meletop, mak ngan kakak2 sy suma suke. terime kasih akak ^_^
BalasPadamKalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?
BalasPadamKalau tepung cap kunci bleh x ? Dan tpung 2 mmang kne 1 cwan ke x bleh lbh n x bleh krang kew ?
BalasPadamtq sis,..nak cuba buat juga ni...:)
BalasPadamKlau sya kukus mcmna jd nya?
BalasPadamnur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)
BalasPadamed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe
nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...
nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)
mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...
nur dot dot : memang xguna marjerin..guna minyak jagung je :)
BalasPadamed potter : alhamdulillah...meletop2...hehehe...jangan oven meletop sudah...tahniah la berjaya..jangan segan2 cuba resepi lain..hehehhe
nor azira :sue xguna tepung cap kunci, sebab biasanya kualiti nye kureng..tp klu nk try cuba la..kot2 menjadi... tepung tu memang secawan...jgn lebih..nt keras...
nurul hajar: most welcome....cuba jgn x cuba :)
mierah shamirah : ni resepi utk bakar...kukus xjd rasanya...
naper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg
BalasPadamnaper le saya buat tk jd? jd mcm bengkang ada le. . salah tangan yg mengadun ke salah tepung. . .huhuhu
BalasPadamnaper le saya buat tk jd. . siap jd bengkang plk tu. . nanti cuba lg
BalasPadamkalau guna blander untk putar bole x
BalasPadamKaedah kaup balik tu mcm mana ye?
BalasPadamKaedah kaup balik tu mcm mana?
BalasPadamKaedah kaup balik tu mcm mana?
BalasPadamKaedah kaup balik tu mcm mana ye?
BalasPadamsorry tau semua sbb bru respon...xsempat nk on9 blog skrg...sorrry sangat3....
BalasPadamnilam sari : kenapa jd cmtu ek? lebih air kot?
muhammad irfan : blander? huhu...tidak disarankan...
lin yusoff: kaub balik tu guna senduk, pastu kaup je byk kli...mcm kita kaup nasi mse masak nasi tu...
Nak try...thank cgu suraya
BalasPadamTerima kasi. Sgt senang.
BalasPadamTgh test..harap2 menjadi...bru 10 minit di oven. Kembang xsekata.. Klu jd dpt la buat sahur..hehehe....
BalasPadamBahan A tu memang masukkan semua serentak n putarkan ke???
BalasPadamBahan A masukkan serentak ke???
BalasPadamTadi sy dah buat kek dpan guna resepi ni..sedap lembut..
BalasPadamTapi nk tnya knp tepi tepi kek saya tk lawa ye?then leper setelah terlangkup kan loyang.
Tadi sy dah buat kek span ni..mmg sedap dan gebu..tapi knp ye tepi tepi kek sy tk cntik?
BalasPadamThen leper setelah terlangkupkan loyang ..sy budak baru belajar
Salam
BalasPadamSalam kak... Sy suka kek coklat, kalau sy gantikan any perisa tu dgn serbuk koko boleh x? Hehe takut xjd plk nnt... Huhu
BalasPadamSalam kak..kek ni blh jgk ltk krim kn...
BalasPadamSalam kak..kek ni blh ltk krim jgk kn
BalasPadammaaf semua...baru berkesempatan ngadap blog
BalasPadamsusasn chan: sama2...senang kan...sue pun dah lama xbuat kek ni..hujung minggu ni nk buat lah :D
makio: oven tu senget tak? kadang2 kedudukan oven pun main peranan..hehehe
mek tie: yup...bahan A masuk serentak...
anna swan: mungkin terlalu cepat terlangkupkan loyang tu ke?
ummu hannan: boleh je...dalam memasak ni kan, ade jugak istilah try and error....kalau skli buat tak jadi, pasni kita tahu dah ape yg boleh ape yg xbleh...senang citer memasak n buat kek ni macam eksperiment jugak la...hehehehe
eina 89: wassalam eina.... boleh ...ats kreativiti :D
Salam..akk,ley x law buat cam marble?
BalasPadamSalam sis.. bhn A msukkn serentak @ t.gandum kemudian ckit? :)
BalasPadambaru nak cuba buat kek span ni...nampak mcm mudah je..harap2 menjadi la
BalasPadamSis, boleh ye putar bahan A sekali telur ngn tepung ye? Kalo nak wat perisa coklat, kena boh chocolate emulco ke?
BalasPadamkalau xde pemutar..bole ke gune tngan je...tp tkot xsebati btoi pulak..sy na buat perisa coklat...cume letak serbuk koko je yea sis??
BalasPadamklau xde pemutar...gune tngan je bole ke sis??tp tkot xsebati btoi pulak...klau na perisa coklat sy cume bubuh serbuk koko je kn...
BalasPadamSIS KALAU KEK SPAN GUNA RESIPI NI KUKUS BOLE TAK
BalasPadamXjd huhu... btol la jd bengkang
BalasPadamNak try. Harap2 menjadi kek span sy :)
BalasPadamsis..saiz untuk gelas yg guna utk sukat tepung mcm mna besar gelas tu? and 1 sudu ovelate tu guna sudu makan?
BalasPadamsalam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??
BalasPadamsalam...sis...kalo nk bakar guna suhu brape??
BalasPadamkalau gantikan ovallete dengan shortening boleh tak ???
BalasPadamtime kasih time kasih sebab bagi resipi yang senang nie...saya suka buat kek ikut sukat cawan je..x suka lah timbang2..hehehe..
BalasPadamYe....mmg betul...saya pon suka guna sukatan cawan...guna timbang ni amat lah leceh dan lmbt...
PadamAssalamualaikum...sya mohon utk mencuba resepi ni yer...
BalasPadamAssalamualaikum...sis..kalau ganti minyak jagung dengan minyak masak...boleh x???
BalasPadamKalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??
BalasPadamKalau ganti minyak jagung dengan minyak masak boleh x??
BalasPadamnazatul....boleh je.. tp klau minyak jagung lg gebu....
BalasPadamBru naik atas oven..xtaula..jd bengkang or kek..hihi..ape pn..try n error :D
BalasPadamAssalam Puan....Alhamdulillah saya dah mencuba dan memang jadi....sedap dan gebu....cuma saya buat yg plain saja...nak tny...kalo guna marjerin....adakah teksturnya akan jd lebih kering? Boleh x sy tambah garam utk perisa?
BalasPadamAssalamualaikum. Saya baru nak cuba buat. Memandangkan anda telah berjaya menghasilkannya, saya nak tanya berapakah sukatan untuk pewarna dan juga perisa? Tq..
PadamSaya nak buat kek span coklat , coklat ape yg sis masokkan, teringin sgt nak buat.
BalasPadamKalau pes yam, nak dpt kat mna ye????
BalasPadamKalau pes yam, nak dpt kat mna ye????
BalasPadamSalam nak tanya sis. Bahan apa yg sesuai gantikan ovallete yer? (Kalau xnak guna ovallete)
BalasPadamkalau x guna apa2 perisa? boleh ? i mean nak buat kek span biasa
BalasPadamAssalam...saya dh beberapa kali cuba resepi ini....memang menjadi dan sgt gebu...x perlu asingkan telur dan buat meringue...sy menggunakan tepung kek dan dekarang ni nk cuba guna butter cair pulak...
BalasPadamSedapnye.. kene cuba ni..
BalasPadamCg su....terima kasih byk. Kakshon dah cuba. Sgt sedap dan sgt sesuai buat kek hari lahir......
BalasPadamMinyak jagung blh tukar butter x?
BalasPadamNk share ye..tq
BalasPadamsy dh buat mula2 naik elok lps kuar oven trus trun dn kek tu jd mcm bntat separuh gebu separuh.nape ekk.sukatan dh betul2 dh ikut
BalasPadamdh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut
BalasPadamdh try buat mula2 elok naik lps kuar oven trus turun lak.bhgian bwhnye jd mcm bntat.bhgian atas ok je.nape ekk.sukatan dh betul2 dah ikut
BalasPadamSalam..tk saya baru cuba resepi ini memang menjadi lembut dan gebu..anak2 suke...saya buat perasa strawberry..
BalasPadamKlau saya nk bakarkn dye dlm rice cooker boleh x?
BalasPadamKlau sya bakar dlm rice cooker boleh x
BalasPadamSy br nk try tp nk guna tepung naik sendiri...klo brjaya @ x nti sy up blkkat korg yer...
BalasPadamnk try buat, tp xde pemutar ngan ovellate. . . simpan dulu ler resepi ni... buat dlm cup boleh kan ni?
BalasPadamSukatan cawan cm mna guna ni ya?
BalasPadamAssalam..saiz loyang berapa ye untuk sukatan ni?
BalasPadamCantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊
BalasPadamhttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1
Sy buat x menjadi.. sedeh.. hmm
BalasPadamSuhunya berapa ya????
BalasPadamApesal kek sye x jadi?.. bhn smua ikut sis...
BalasPadamKek sye x jdi.. kenape erk??sedihlaaaa
BalasPadamIdak ke kecik satu cawan tepung je... M
BalasPadamSaya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne
BalasPadamSaya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne
BalasPadamSaya dah buat. Cantik kejadian dia. Adunan ne boleh dapat 2 biji saiz 8" dan 6" Tq sis atas resepi yang sangat mudah ne
BalasPadamSy pn tgh menunggu kek masak..pertama kali baking,pertama kali guna oven/mixer...rasa nervous n excited..harap2 kek.gebu gebas nanti..
BalasPadamnak kena try buat jugak nii.. baru boleh tahu hasilnya..
BalasPadamnak kena try buat jugak nii.. baru boleh tahu hasilnya..
BalasPadamKalau guna microwave jadi x ye? Oven xada 😭
BalasPadamsy dh buat rasepi ni,,mmg menjadi.t ksh byk ye bg rasepi yg blh wt sy syum sorg2..sy wt kek x pnh jdi.tp rasepi ni sy wt jadi horeyy
BalasPadamMaaf btnya bg pihak isteri, myk jagung tu kalo dganti myk masak boleh x?
BalasPadamLoyang berapa inci ye sis...
BalasPadamKek ni guna loyang berapa inci
BalasPadamKlu nk guna lyg 6" brpe bji tlur,n tpung brpa sktan?
BalasPadamTq resepi dari sis..kek memg jadi..tapi kenapa bila keluarkan kek jadi mendap..drpd kembang terus kecut..btw tapi kek mnjadi la, bole dimakan dan masih lembut mcm kek sponge..alhamdulillah
BalasPadamAssalamualaikum alhamdulillah dah berpuluh kali buat kek ni,mcm2 perasa. Resepi yang paling mudah setakat yg saya jumpa. Sedap sgt bila cover dgn krim mentega. Mmg favourite kami setakat ni. Thanks cikgu share resepi
BalasPadamPerisa atau pes tu nak masukkan dalam brapa byak kuantiti ya?
BalasPadam