derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Isnin, 29 Julai 2013

Resipi Kek Coklat Kukus lembab, mudah dan menjadi!


Salam uolls...ceh..gedik ciket malam ni menaip entri..haha...
iolls sekarang dah macam orang mengidam..opss...haha..
tengok tu rasa nak makan,tengok ni rasa nak makan...hmmm...kang jd kingkong dihari raya risau jugak! janji encik suami sayang! ye dok? haha..sayang2 jugak..kalau kingkong, semak jugak matanya memandang kan...awww...

tapi xkisah lah..king kong ke x..raya ni wajib ade kek coklat moist ni..nyuummmmyyy..meleleh...macam coklat yang meleleh2 tu..hehehe...
xyah cakap banyak, jom terjah resipi ni... :D



Bahan untuk kek coklat.

Bahan A
· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun ) 
· 1 cawan gula pasir 
· 1 cawan susu cair 
· 1 cawan minyak masak 
· 1/2 cawan susu pekat 
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum 
· 1 sudu teh bikarbonat 
· 1 sudu teh baking powder 
· 1 sudu teh esen vanilla 
· 3 biji telur (suhu bilik) 


Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan. 
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A. 
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati. 
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++ 
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 
Myresepi_2

6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa 
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping.. 


BAHAN UNTUK TOPPING (
ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas 

Cara: 
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler. 
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. 
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. 
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.. 
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist 

sila cuba okeyyy...xnyesal nye...konpem jadi.. 


p/S: raya tahun lepas, first time jumpa n kenal encik suami, tahun ni dah raya berdua..Alhamdulillah :D

boleh juga kalau nak cuba resepi lain : 
 kek karamel 
puding triffle
char kue teow penang
kek span gebu
lepat pisang
kek pisang
kek gula hangus


KEPADA YANG NAK SHARE DI BLOG, BOLEH...TAPI KREDITKAN LA KE BLOG NI...TQ :)





146 ulasan:

ct ani berkata...

Sy da try...perghhhh mmg mantop...hubby pon ckp mmg sdp...siap makan ngan vanilla ice-cream lg...kih3...tambah2 part topping tu..mmh sdp nyum3...thnks for the recipe ^_^

ct ani berkata...

Sy da try...perghhhh mmg mantop...hubby pon ckp mmg sdp...siap makan ngan vanilla ice-cream lg...kih3...tambah2 part topping tu..mmh sdp nyum3...thnks for the recipe ^_^

jeny berkata...

Sy baru mencubanya, thanks for diz recipe. Love it so muchh :)

jeny berkata...

Sy baru mencubanya, thanks for diz recipe. Love it so muchh :)

Puan Suraya berkata...

ct ani: wah2..thniah.hehe..sedap kan..syukur alhamdulillah jd...dtg la lagi kongsi2 petua or tips masakan ,... :)

Puan Suraya berkata...

jeny: thanks sudi cuba... syukurlah awak suka :) dtg la lagi..n jgn segan2 kongsi tips or idea masakan or tentang ape2 aje :)

Bicara Hati berkata...

minyak masak tu.. boleh guna minyak apa ea sis?

Bicara Hati berkata...

sis nak tanya.. minyak masak brand apa yg boleh digunakan? coz sy baru ptama kali nak cuba buat....

Puan Suraya berkata...

maaf dik coz bru reply...xsempat nk on9 baru2 ni...sis guna minyak jagung daisy...kalau nk kek gebu n sedap, jgn guna minyak biasa tu, gunalah minyak jagung...ade jual kt kedai

.:: Suhaidah Tan ::. berkata...

Assalamualaikum akk...very the thankz tok rsepi ni...btul2 menjadi n sdp all da fmly n kwn2 suke stakat ni dh repeat 3 kli wat...tq..tqqq...tq

.:: Suhaidah Tan ::. berkata...

Test

.:: Suhaidah Tan ::. berkata...

Assalamualaikum akk...very the thankz tok rsepi ni...btul2 menjadi n sdp all da fmly n kwn2 suke stakat ni dh repeat 3 kli wat...tq..tqqq...tq

Aisya berkata...

Assalamualaikum....saya baru aje try resepi ni...memang menjadi dan sedappp...terbaikkkk gi tu.Minta izin ..cedok resepi..n minta izin.. tuk jual..ye..tuan punye..resepi. TQ2

Aisya berkata...

Assalamualaikum..Saya baru aje try resepi ni...memang menjadi dan terbaikkk..Minta izin cedok resepi n minta izin untuk jual...ye tuan resepi..Ape2 pun..TQ2

Puan Suraya berkata...

suhaidah tan : waalaikumussalam..alhamdulillah..mekasih kerana sudi mencuba :)

Puan Suraya berkata...

aisya : waalaikumussalam...silakanlah...seronok dengar orang lain buat pn menjadi..makan kek tu, ingat juga sue kt sini ye :)

hasmia abdul latif berkata...

Salam..nk tanya, ganache tu pe ye? Kirang jelas and x tau mksd nya..sory

Puan Suraya berkata...

ganache tu adalah coklat cair yg kita nk tuang atas kek tu la...org panggil ganache...hehe

diahiffat berkata...

salam sis nk tanye susu cair tu yg dlm tin or susu kotak?sis pkai jename ape?

asmarizanramli berkata...

Saya dh cuba..mmg senang n mnjadik..tqvm..

asmarizanramli berkata...

Saya dh cuba..mmg mnjadik n senang..sedaap..tqvm..

wardatulAhdhar berkata...

Nk cuba jgk la,kek cklat kegemaran keluarga sy :)

wardatulAhdhar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
wardatulAhdhar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Norhayati Ismail berkata...


ma fevret jgk nie huhu..tp asal buat mesti x jadi..mmg tak reti lah..huhu..

http://sukahealthyfood.blogspot.com

Puan Suraya berkata...

try la resepi ni....rmai yg first time bt pn mnjdi... :)

schazira berkata...

11/2 uh sama dgn brapa eh ? Sorry

schazira berkata...

11/2 uh sama dgn brapa ?

Puan Suraya berkata...

maaf lambat reply...11/2? yang gandum tu ke? maksudnya 1 cawan + 1/2 cawan tepung gandum la... 1+ 1/2 = 1 1/2 tepung gandum...erk..da macam ajar matematik da..hehee..faham x dik? kalau tak faham, tanya lg ok? :)

schazira berkata...

Okey2 . Pham ckgu ! Hehe . Thnx yea

schazira berkata...

Sis , ada tak resepi kek pisang ?

Puan Suraya berkata...

saya guna susu cair f&n biasanya....kadang2 kalau bajet lebih, guna jugak ideal..susu ideal kn mahal sikit..hehe

Puan Suraya berkata...

schazira, akak da update resepi kek pisang..hehe

ni link nye...

http://inibelogcikgusuraya.blogspot.com/2013/11/resepi-kek-pisang-mudah-dan-sedap.html


selamat mencuba! :)

nur fatin Azrin berkata...

Kalau bakar bley

nur fatin Azrin berkata...

Kalo bakar bley?

Puan Suraya berkata...

xleh rasanya sebab ni resepi khas utk cara kukus...

kucing berkata...

Kalu naj letak lapis chesee..kek ni sesuai tak

kucing berkata...

Kalu naj letak lapis chesee..kek ni sesuai tak

Fiza Lgk berkata...

Assalamualaikum Cikgu, akak dah cuba kek ni mmg sedap sangat. Izinkan share di blog akak ya. T/Kasih :)

nur balqis berkata...

Sis klu susu cair sis gne ape brand?

Puan Suraya berkata...

Fizal Lgk : waalaikumussalam kak...alhamdulillah...silakan.. :)

Puan Suraya berkata...

nur balqis : biasanya akak pkai brand ideal ataupun F&N... brand lain pun tak pe... pernah juga guna brand myrasa,dan brand2 lain...:)

Ita Baharin berkata...

Da cube resepi ni ary ni...ya allah...memang super duper moise.....hubby n anak ske sgt mkn...

Puan Suraya berkata...

ita baharin..alhamdulillah..menjadi :)

Sista crafty berkata...

Emmm.. Memang npak mengiurkan, nnti nk cuba buat.. Thnx 4 d recipe sis.

Sista crafty berkata...

Emmm.. Memang npak mengiurkan, nnti nk cuba buat.. Thnx 4 d recipe sis.

Puteri Iwana berkata...

Salam sue..boleh guna tepung naik sdiri x?utk gantikan tpung gandum?atau memang tpung gandum shj yg sesuai?

Puteri Iwana berkata...

Salam sue..boleh guna tepung naik sdiri x?utk gantikan tpung gandum?atau memang tpung gandum shj yg sesuai?

June Kjj berkata...

Puan klu nk masuk kan dlm acuan kecik2 cmne ek nk tutup atau balut?

June Kjj berkata...

Puan klu nk guna acuan kecil2 mcm mana cara nk tutup yer?..atau bungkus penutup kukus sajee ke?

IEJA 3SHA berkata...

Salam
Nak try buat la so nak kene tnye memacam ni...hihi
Ok yg baking powders n bikarbonat tu mmang kene ltak dua2 ye..klu ltak just sjenis je x jdi ye?
Yg sebuk koko tu mmang ltak scawan ye..x phit la...ade ke jual skali bnyak? Slalu tngok yg jual dlm botol plastik n kecik...ok sue tq

Puan Suraya berkata...

salam...maaf ye semua..lama xde masa nak reply..

puteri iwana : tepung naik sendiri tak pasti la...tapi sue nasihatkan guna tepung gandum je la..sebab tepung naik sendiri ni biasanya kita guna kalau yang guna kaedah bakar..


sista crafty : selamat mencuba! xruginya...hehhe

june kjj : xkisah cmne pun asalkan tertutup...

ieja 3sha : yup..ltak dua2 sebab BP ngan Soda bkrbnat tu fungsi dia lain2..hehe..yup...serbuk koko ade yg jual banyak2...yg murah cikit brand meriah...tapi sue guna yg mahal tu..koko van houten...lg sedap ar..hehhee..(google klau nk tengok rupanya cmne)..gud luck!

Qurratu Anini berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Qurratu Anini berkata...

Coklat masakan tu macam mana ya sis ???

Qurratu Anini berkata...

Coklat masakan tu macam mana ya sis ?

Qurratu Anini berkata...

Coklat masakan tu macam mana ya sis ???

Puan Suraya berkata...

Qurratu anini, : coklat masakan tu mksudnya coklat yang khas utk buat masakan contohnya, kek, biskut dan sebagainya...ianya berbentuk bar macam coklat yg kite makan tu jgk... klik link ni kalau nk tngok mcm mne rupa coklat masakan tu...

coklat masakan ---> https://www.google.com.my/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=666&q=coklat+masakan&oq=coklat+masakan&gs_l=img.3..0l3j0i5l7.1186.3776.0.4072.14.13.0.1.1.0.203.1417.7j5j1.13.0....0...1ac.1.32.img..3.11.918.ROZOxvnUZYo

Nurul Mashitah berkata...

assalam..sis guna coklat masakan jenis ape ye?

FarahRasyiqah. berkata...

Syukran kak . kek sy menjadi :D
Moga Allah memberkati akak dan keluarga :)

FarahRasyiqah. berkata...

Assalamualaikum kak .
syukran for the recipe .
Alhamdulillah menjadi kek sy :D.
semoga Allah memberkati akak dan keluarga . Amin ^^

Izzara Safrina berkata...

As salam..nk tnya guna gula pasir yg bncuh air tu yer..bkn yg gula castor ke .1 lg pukul guna mixer or whisk tq

Izzara Safrina berkata...

As salam..nk tnya guna gula pasir yg bncuh air tu ke..bkn gila castor kn?? 1 lg..pukul guna mixer or whisk? Tq

Normie Azwarina berkata...

Kak..sy dah try kek ni smlm..memang moist..super duper moist...semua suke...cume sy rase ganache sy maneh beno,tp fmly n kngkwn kate takda maneh pun..best lah..1st wt kek kukus dah jd..sy msuk dlm loyang,tp naek n gebu dy pnye la tggi..mgkn sy gune bkng pwder double acti0n kot...tq sis utk resepi y super duper moist ni...

siti zamzarina qushairy berkata...

sis sy nk tnye klu sy nk buat dlm bekas plastik yg kecik2 tu..boh bahan dah d gaulkan td dlm bekas tu terus boleh kn dan kukus kan ia..bekas tu tak cair kn?

siti zamzarina qushairy berkata...

sis kalau sy nk boh bahan yg dah di gaul td ke dlm bekas plastik kecil2 tu boleh kn..plastik tu tak cair kn..utk d jual..hehe

IEJA 3SHA berkata...

Tq Share info
serius jadi...now pjam mata pon bley buat kekeke...
Tp tak segebu n seleleh cam gambar at atas tu...
Trima ksih ye cikgu sudi ngajo anak mrid ni....mmang SODAP BANGET....

Nor Azmah berkata...

assalamualaikum cikgu suraya..izin kak kongsi resepi nie..nk cuba buat..tengok mcm sedap jer.

fieza ieza berkata...

first time nk buat ni..hrap2 mjdi..mhon shre resepi yer :)

fieza ieza berkata...

salam sis..mohon share resipi..first time nk buat hrap2 mjdi.. :)

Puan Suraya berkata...

mashitah : akak guna van houten...tp yang jnma nona, meriah pon boleh..brang kijang pon ok..

farah : terima kasih..tahniah la menjadi :)

izzara :yup..gula yg wat air tu...guna mixer, dear.. :)


normie : tahniah la..nmpknye lpas ni boleh la selalu mkn kek coklat kn? hehehe

zamzarina :boleh...mase beli tu tengok la sesuai ke x guna utk wat bkar oven ni...

ieja: hehe..biasa la tu..nt lain kli wat mesti jadi punyeeee :)

azmah : silakan dear :)

fieza... ok...silakan..insyaallah menjadi :)

Nor Azmah berkata...

Assalamualaikum cikgu suraya..Alhamdulillah keknya menjadi..mmg enakkk..izin ye kak kongsi resepi nie kat blog akak..

Puan Suraya berkata...

nor azmah : waalaikumussalam...terima kasih mencuba....silakan kak..jgn lupa creditkan ke blog ni..hehhe :)

Kasut NewOnline berkata...

Salam akk sy nk Tnye yg wt die pnye topping 2 klo Xde coklat masak kan gnty Dgn coklat Cadbury bole x???

Puan Suraya berkata...

kasut new on9 : wassalam..dik...akak rasa xleh..sebab kalau coklat yg dah manis yg kita wat makan tu, kalau dimasak balik, ia akan rasa pelik sngat....tp xthu la...kalau adik nak cuba, bt la....tp akak tidak galakkan...

erma makkesar berkata...

Sy da try bt...smue mkn dgn hppy...smpai xcukup hehe...tq ye share rezepi... The best la...

Izzara Safrina berkata...

Loyang size apa?

Puan Suraya berkata...

erma: Alhamdulillah... :) sama2...baguslah semua happy..hehehe


izzara : boleh guna loyang saiz 8 inci..ataupun saiz lagi kecik pun ok jgk...

nurHa ahNur berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
nurHa ahNur berkata...

akak. , sy nk tnya bnyk ni... maaf ek akak curi mse akak jap... kaedah double boiling tu mcm mana ekh ?pastu kalo ganache tu kta bt skali je boleh ?? pastu gula pasir ni gula biasa ataupom gula yg blend tu?? then. , 1 sudu teh ,, sudu kecik ke bsar ?? maaf akak , sy bnyk tnya... sbb sy nk try ,, tp xtau smua ni.....

Puan Suraya berkata...

waalaikumussalam... double boiling tu, adik letak coklat tu dlm satu bekas, pastu masukkan bekas tu dalam satu lg bekas yang lebih besar dan isi air panas dalam bekas besar tu...bukan dlm coklat tu...topping tu buat la dua kli...sebab yg kali kedua tu lebih cair sikit...baru lah moist gituuuuu... sudu teh tu sudu kecik yg wat kacau teh time ngeteh...klau xde , pndai2 la agak sendiri... gula tu guna gula biasa je.... selamat mencuba ye dik! :D

nur syafiqah salsabila berkata...

Akak saya amek ye resipi. Nak try yg ni pulak. Terima kasih :)

nurHa ahNur berkata...

akak ,, sudu teh ni sudu kecik ek ??

nurHa ahNur berkata...

hehe... lupa nk bg slam... sory... hi3... okay,, thankz atas tnjuk ajar akak... :D

nurHa ahNur berkata...

slm akak .... na tnya satu soklan lg... kan kena balut ngn plastik... guna plastik biasa boleh ? x cair ke plastik tu?

zizah nizam berkata...

kalau guna sudu Kfc yg kecik boleh ker?

zizah nizam berkata...

kalau menggunakan sudu KFC utuk sukatan boleh ker gantikan degn sudu kecil teh..??

hariefariq berkata...

Resepi ni mmg x masuk air ke

Puan Suraya berkata...

syafiqah : silakan dik :)

nurha : yup..balut ngan plastik biasa pun xpe..xcair..sbb kn pnas wap air je..

zizah nizam : boleh je dik...sudu kfc yg wat cedok kentang tuk ek...

harieafiq : yup..memang xmasuk air...

nurHa ahNur berkata...

akak , thankz 4 the resipi ,, emg mnjadi n sdap... ! thankz. ! :D

nurHa ahNur berkata...

akak , thankz 4 the resipi !! emg mnjad n sdap... ! thankz !:D

Kelebihanku Fazli berkata...

Salam..nak tnye untuk topping tu cair x coklat tu bila di sapuksn diatas kek..n bleh x guna serbuk koko?

masterbadactivities berkata...

Thank you sis..kek memang menjadi..!! Perghh..memang sedap..still cari resepi nie walaupun dh msuk 2014..

masterbadactivities berkata...

Thank you sis..kek memang menjadi..!! Perghh..memang sedap..still cari resepi nie walaupun dh msuk 2014..

Iqha Marali berkata...

salam. boleh sy tahu berapa saiz loyang yang sesuai utk sukatan ni? :)

beba berkata...

saya baru try buat tadi..yeaaaa menjadiii..siap letak aiskrim vanilla atas die..nak buat ganache malas la pulok..
bestttttt...tenkiu sue for sharing da recipe!!!

beba berkata...

menjadiiiiiii.....

suhaila zainal berkata...

Assalamualaikm sis..akak mohon Share resepi ye..ni pun tadi akk guna resepi sis wat kek coklat kukus ni..hopes menjadi..thanks ye sis :)

Sue Raffar berkata...

Assalamualaikum kak.. tumpang tnye, kek nie dipukul scre mixer @ whisk?

Sue Raffar berkata...

Assalamualaikum kak.. tmpang tnye, kek nie dipukul scre mixer @ whisk?

gurlz love berkata...

Salam..Sis tumpang tny klaw gna acuan cupcake 2 wpe lmenyer mse nk mengkukus?pless reply..

Suhaiza Atan berkata...

Sy dh cuba mmg sdp... Tak
Rugi yg laim cuba

Afaf Habibaty berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Afaf Habibaty berkata...

sis..kalau susu cair tu pkai susu dutch lady yg kotak biru tu boleh x??

Afaf Habibaty berkata...

Sis...kalau susu cair tu pkai susu dutch lady yg kotak biru tu boleh x??

puding karamel berkata...

As salam..
Sy dh try wat kek coklat moist ni 2 3 hr lps..sblm ni sy wat x mjadi..tp dgn resepi yg sis syer ni alhamdulillah kek sy mjadi..tfamily sy trutama mak yg mmg gemarkn kek ni truja n brulang mkn coz "sedap" kata y..siap request suh wat lg :-)...t.ksh krn siarkn resepi kek ini..nti sy nk wat lg coz hepi n puas ati sgt2 :-)

puding karamel berkata...

As salam..
Sy dh try wat kek coklat moist ni 2 3 hr lps..sblm ni sy wat x mjadi..tp dgn resepi yg sis syer ni alhamdulillah kek sy mjadi..tfamily sy trutama mak yg mmg gemarkn kek ni truja n brulang mkn coz "sedap" kata y..siap request suh wat lg :-)...t.ksh krn siarkn resepi kek ini..nti sy nk wat lg coz hepi n puas ati sgt2 :-)

Puan Suraya berkata...

nurha ahnur : sama2..terima kasih mencuba :)

kelebihanku fazli : xcair sngt dan xpekat sngt....mmg kne guna cooking oil....

masterbadactivities: alhamdulillah....teruskan setia..hehehehee

iqha marali : wassalam...sue biase guna yg 7' ataupun 8'....

beba: alhamdulillah :)

suhaila zainal: silakan...insyaallah menjadi :)

sue raffar : guna mixer syg...:)

gurlz love: yg tu xpasti sngt la dear....kne selalu tengok la...lebih kurang 15 minit jgk kot...

suhaiza atan : terima kasih mencuba :)

Afaf Habibaty : entah la...sbb sue mmg guna susu cair je....


puding karamel : wslm...wah2....teruskan gembirakan hati ibu! heheheehe...tq :)

WanieAzm berkata...

sy 17thn.nak msuk kv mak x kasi 2 thn lps.. buat kek2 yg search google niy jela akk..btw,kek kukus mmg sdap..okay la rsipi niy.. :D

WanieAzm berkata...

nice recipe..

Shasha Ng berkata...

Salam kak ,
Ekceli , last week sy ada ambil resepi kek coklat akak ni . Hehe , maaf tak bagitahu . Seriously , sedap bebeno kek nye ! Haritu buat , bagi kat mama sikit . Then mama request suruh buat banyak banyak raya tahun ni . Awalkan mama sy tempah ? Haha :D

White Rosa berkata...

Salam, cikgu suraya! Saya baru mencuba resipi cikgu ni. Alhamdulillah menjadi walaupun rupa nya kureng sama hehehe! Terima kasih kerana share resipi mudah ni :)

kalau sudi singgah kat sini tentang kek tu. :p

http://thesoftthornsofawhiterose.blogspot.com/2014/01/kerana-mengidam-projek-kek-coklat-moist.html

Happy holiday & CNY!

~ yus ~ berkata...

Assalam sue. Saya try buat kek coklat ni guna resepi sue. Tengah kukus skrg ni. Kehkehkeh. Terima kasih ye atas resepi. First attempt ni. Harap harap menjadi lah.

shainmy berkata...

Tq coz share resepi ni....

SYAFWAN MUHAMMAD berkata...

Thanks cikgu...smlm boring2..sj try buat..xsgka plk menjadi..sblum mlm da abis da adik2 saya mkn semua..semua terkejot sy bley buat kek..hohoho..kembg disitu..ape2 pown tq ye cikgu..����

SYAFWAN MUHAMMAD berkata...

Thanks cikgu...sy try buat smlm..haha..xsgka menjadi..1st time tu..adik2 sy blash smpi abih kek tu..sedap kata nya..dorg terkejot sy bley buat kek..hohoho..kembang disitu..pape pown tq ye cikgu su.. Peace yo..✌️����

Twin Amalisya berkata...

Assalamualaikum cikgu,
Saya pernah melawat blog ni beberapa kali sebelum ni tapi tak pernah tinggalkan komen. Saya nak ucapkan terima kasih kerana kongsikan resepi ni. Saya ada tiru sikit2, harap halalkan.

hayati arshad berkata...

baru je buat kek ni semalam ikut resepi cikgu Suraya nih...Memang menjadi, senang dan hasilya sedap. Terimakasih.

Ummi KhayraQaireen berkata...

Salam,
Saya dah try tapi tak menjadi, tp salah saya jugak sebab buat kek dalam keadaan kelam kabut. Sampai lupa masukkan minyak..Nanti saya try lagi ye.. Thanks :)

Nina Maslizza berkata...

huu,sedapnya..thanks

Suriyani Daud berkata...

Salam. .kek tu nak kn keluarkan dr loyang terlebih dahulu x sblm tuang ganache?

Suriyani Daud berkata...

Salam. ..kek tu kn keluarkan terlebih dahulu dr loyang x sblm curah ganache? Tq

Mohamad Ridzuan berkata...

Tgh buat kek sambil baca resepi kt sini.hehe..trima ksh.

Azlina Mokhtar berkata...

Dah cuba buat today...sedap tq tq..i dah share ur blog dlm fb i..tq..moga berguna utk org lain

Azlina Mokhtar berkata...

Saya dah cuba today..memang sedap.i dah share in my fb ur blog..moga dpt manfaat utk org lain

Puan Suraya berkata...

assalamualaikum semua...maaf kerana dah lama xreply komen..sibuk ngan prktikum...
sue cuba jwb jgk kalau ade masa k...


wanieazm:xpe...insyaallah...ilmu ade dimana2...pndai2 la kite cari...thanks sudi try..hehehe

shasha ng:wslm...alhmdulillah....suka dengar org buat mnjdi..dan akak boleh bayang perasaan gembira awk tu..hehehehe

white rosa: alhamdulillah...panggil sue/ kak sue..je... hehe..boleh buat bisnes jugak pasni! heee

yus: wssalam...jd x? harap2 jadi la ek...hehehe

shainmy : sama2 :)

syafwan : peace yo!!! hehe...bangga la tu mnjdi kan..alhamdulillah...pasni ushar buat kek lain lak..hehehe :D

twin amalisya: waalaikumussalam..silakan..xpe..same2 kita kongsi...sue pn bljr dr org lain jugak...ilmu kite kongsi, xpe :)

hayati arshad: hehehhe....bagus2..terima kasih mencuba.. jgn segan2 dtg blog ni lg ye :)

ummi khayraqaireen : wassalam...wah..komen di hari jadi sue ni! hehehe.. takpe...cuba lagi lain kali..biar tenang dan penuh kasih syg..insyaallah..menjadi :)

nina masliza: sedap yea? nyum3 :)

suriyani daud: keluarkan dulu kek tu...baru curahkan ganache..

mohamad ridzuan...alhamdulillah...sila2..hehe :)

azlina mokhtar: terima kasih...silakan kita berkongsi :)



hana stylo berkata...

As salam..tqvm cikgu sudi berkongsi..sye dah cbe..mmg mnjadi..Alhamdulillah..mmg sdappppppp!!!^_^

Zuraitty Zainal berkata...

Salam..dh cuba mmg menjadi, moist sgt2..hb pn suka. Tq share resepi..

Zuraitty Zainal berkata...

salam..dah cuba mmg m'jadi, moist sgt2..hb pn suka. Tq share resepi.

Redha hakiki berkata...

nak try la...hope menjadi :))))

Redha hakiki berkata...

nak try laaa...hope menjadi....saya nih hantu kek la jgk...kikiki

Siti Noremayu Ahmad Yunos berkata...

Terima kasih cikgu suraya cz sudi share resepi yang sedap n menjadi...
Mohon izin untuk bisnes...tqvm

NIfz super berkata...

Wah2... mmg nak kena cuba nih... menyelerakann....

http://supernifzvitamin.com

Vitamin Kasih Sayang berkata...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1410375379215403&set=a.1379869352266006.1073741831.100007288625568&type=3&src=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-frc1%2Ft1%2F1888488_1410375379215403_2112558791_n.jpg&size=800%2C480

tadaaa..ni la hasilnya...sis amy pakai pemanggang ajaib ekheee

Fatin Alya ImeLya berkata...

Dah try . jadi sgt . mama dgn abah suka . buat untuk birthday abah hri tu . thanks cg . saya share ya resepi .

syafiqah atikah ayib berkata...

Salam.. Nak tnya coklat ganache yg dipanaskan kali kedua mmng cair dri yg pertama ker??

syafiqah atikah ayib berkata...

Salam.. Nak tnya coklat ganache yg dipanaskn dngn air panas mmng cair dri yg pertama ker??

Khodijah Rom berkata...

Looks so goood :)

Khodijah Rom berkata...

Look so good :)

Nurul Alwani Mohd Kasim berkata...

wajib try ni..sy pun minat kek coklat n keju..bc komen kt atas sedappnyee..so far sy dah buat resepi dr mak je sbb dh buat drmjlah tp xjadi haha..

sihatcarawanick.blogspot.com

Puan Suraya berkata...

salam semua...sebelum tu sue nak minta maaf sebab lambat balas komen2 semua....maklumlah, last praktikum ni sibuk cikit...dengan hidup dah bekeluarga pun, lain siit lah rutinnye..xleh nak ngadap blog hari2..hehehe..sorry ye..sue akn cuba balas secepat mungkin yang lain2... :)

hana stylo : wsslm......sama2...alhamdulillah menjadi kan ? :)

zuraitty zainal: wslm...wah2...lepas ni boleh la hubby mkn kek coklat slalu kn...hehehe....happy laa...

redha hakiki : try3.... insyaallah menjadi... nasib baik hantu kek...jgn jd hantu lain sudehh...hehe

siti noremayu : sama2....semoga bisnes awk menjadi dan berjaya..amin..sue doakan :)

nlfz super: wah3...memang wajib cuba...pasti x kecewa! :)

vitamin kasih sayang : wah2....siap ajaib2 lagi haaa.... hehehe... kreatif! alhamdulillah...yg penting, sedap masuk tekak, kan? hehehe

fatin alya imelya : happy belated birthday to abah fatin :) pasni besday yg lain lak..hehehhe

syafiqah atikah : wassalam.. : yes/...mmemang lebih cair, dear...

khodijah : yes....n taste so good tooo :)

nurul alwani : insyaallah...menjadi..stakat ni xmengecewakan.. :)

Wanlan berkata...

salam puan suraya.. smlm sy try buat kek ni dan alhamdulillah sgt menjadi.. ramai tanya resipi so sy bg link blog puan ni.. 1st time ganache sy menjadi.. thank you!! :)

Nur Amyrra berkata...

Salam kak.. Nak tanya, kalau guna aluminium foil utk tutup loyang tu boleh ke? And satu lagi, kalau saya balut penutup periuk mengukus tu dgn tuala boleh ke? Sbb mama saya guna tuala utk balut penutup periuk tu if nak kukus apam.. Please reply ye, thank you! :D

Nur Amyrra berkata...

Salam kak.. Nak tanya, kalau pakai aluminium foil utk tutup kek tu boleh ke? And satu lagi, kalau saya guna tuala kecil utk balut penutup periuk pengukus tu boleh ke? Sbb mama saya selalu guna tuala kecil utk balut penutup pengukus tu bila nak buat apam.. Please reply ye.. Thank you! :D

Puan Suraya berkata...

wanlan : wslm...alhamdulillah menjadi...tahniah ye..n trima kasih tolong pomot :)

nur amyra : wslm...boleh je dear...fungsinya hanya nak elakkan wap air yg tersejat menitis atas kek...kalau x, nt kek xmnjdi....

elma tan berkata...

Salam perkenalan..
Saya dah buat kek ni mengikut step by step..fulamakkkk moistttt gilerrr!!!sedap bah kata org sabah..kkk...
TQVM resepinya...

mitbuj berkata...

Salam puan.saya juz cover penutup periuk kukus dgn tuala but adunan dlm loyang saya tak cover dgn foil or cover d whole loyang.any difference tak?thanx.

Suami Isteri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...