Pergi mencari sebutir mutiara,
Mutiara dicari di Pulau Sentosa,
assalamualikum pembuka bicara,
moga semua sihat sentiasa.
ceh wah..berpantun sakan..hehe..gembira sangat..maklum la esok encik suami balik :D
ade kaitan ke encik suami ngan resepi ikan patin masak tempoyak ni? ade..ade..ade..
31 Ogos ritu kami gi Shah Alam...menginap di hotel Good Hope..tapi lupa nak snap gambar..hehe..selalu sangat lupa kan.... :P
kami g sane sebab bestfriend encik suami kahwin...jadi, mase on the way balik ganu, singgah temerloh jumpa kawan encik suami dan kawan sue jugak,suada! jadi, malam tu singgah la R&R temerloh sebab encik suami teringin nak makan ikan patin masak tempoyak..tapi sayang,tak dapat juga sebab yang ade hanya bahagian kepala ikan tu je..encik suami lak memang xmakan bahagian kepala ikan..maka, kempunan lah dia malam tu..cian my hubby...
so, sebagai isteri yang memahami, mengasihi, mencintai dan bertanggungjawab, maka minggu lepas malam encik suami balik dr Pekan, sue masak la ikan patin masak tempoyak ni untuk dia..saje nak wat suprise! hehe..lupa nak bagi tahu, sue xmakan ikan sungai! xsuka!
tapi xsuka pun, masak jugak untuk suami.. :D

gambar ini sekadar hiasan..haha..masa dalam kereta ritu..lampu merah, so haruslah bergambor dulu!
ye la..ye la...jom ttengok resepi ikan patin masak tempoyak cara asli temerloh ni yang super duper tripel mudah! dan yang penting sodap! sue amik resepi dari dapur orang temerloh tau! mudah sangat..main campak-campak jep :P
Ikan Patin Masak Tempoyak
seekor ikan patin.
segengam cili padi (kalau xsuka pedas berasap, kurangkan)
1 inci kunyit hidup
4 sudu besar tempoyak
1 bunga kantan -dibelah 4
Segengam daun kesum
1 asam keping
Garam
1.Tumbuk cili padi dan kunyit. Masukkan air secukupnya dan masak bersama tempoyak, cili padi dan kunyit yang ditumbuk tadi.
2. Masukkan bunga kantan.
3.Bila mendidih pekat, baru
masuk ikan. Jgn lama sangat sebab ikan lembut.
4. Masukkan daun kesum.
5. tunggu lama sedikit, baru masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
Nota:
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab drpd menggunakan air asam jawa/asam limau.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab drpd menggunakan air asam jawa/asam limau.
mudah kan??? so ape tunggu lagi? jom la masak! :)
p/s: kepada yang xmakan ikan sungai, leh je ganti ngan ikan merah ke, ikan tenggiri ke...pon sodap! hehe
- yang dah cuba, jangan lupa komen dan share pengalaman anda :)
hi su! ely selalu lepak sini usha resepi.tpi segan nk komen hehe.btw congrtz dh kawen.moga su hepy selalu :)
BalasPadamtiba2 rasa meleleh air liur.
BalasPadamoo...dtg senyap2 xgtau ye...ape la ely ni...dtg gitau la...boleh balas2 kunjungan..hehe
BalasPadamcarlos santioago..: wah...leleh jgn xleleh...hati2 kne baju..hehe :P
BalasPadamTengah mencari resepi patin..jumpa blog ni tq share
BalasPadamNk try ar
BalasPadamNak try ar nanti
BalasPadamNk try ar
BalasPadamsilakan nik adhlan :)
BalasPadamdah cuba...thank for resepi
BalasPadamwww.inspirasiharrina.blogspot.com
dah cuba tadi..terima kasih atas resepi ini
BalasPadamwww.inspirasiharrina.blogspot.com
wow....sedapnya cikguuuu....
BalasPadamtp klu xletak bunga kantan ok x?sbb sy xbole makan la cikgu...
Thanks atas resepi..
BalasPadamHttp://akusukatulisblog.blogspot.com
Terima kasih kongsi resepi. Sgt membantu sy yg tk brapa pandai masak ni. Finnaly berjaya jg buat masak tempoyak ikan patin guna resepi ni....
BalasPadamhttp://www.izwanimahmud.com/
Terima kasih kongsi resepi. Sgt membantu sy yg tk brapa pandai masak ni. Finnaly berjaya jg buat masak tempoyak ikan patin guna resepi ni....
BalasPadamhttp://www.izwanimahmud.com/
D gmbo tu ada daun kunyit ke?
BalasPadamD gmbo tu ada daun kunyit ke?
BalasPadamD gmbo tu ada daun kunyit ke?
BalasPadamDah lama tak pekena patin masak tempoyak pahang
BalasPadamSaya pun sebelum ni tak suka makan ikan patin @ ikan sungai, tapi cuba masak guna resepi ni.. belilah sekor ikan patin nak try test cuba makan. Wow.. rupanya sedap ikan patin ni dengan texture dagingnya yang lembut macam ikan sembilang laut. Nampak gayanya dah boleh makan ikan patin sekarang ni... hehe. Siaaaap kau ikan patin..... Thanx for sharing this resipi Cikgu Sue.
BalasPadamTengah masak
BalasPadamTanx kongsi resepi... Cume saya langgar pantang skit masukkan belimbing hitam dgn lada hitam hheheheh.. 😂
BalasPadamSupo sedak jah. Nok try buat jugok eh.
BalasPadamtq share, nak cuba arini, tapi memang xguna bawang merah yer. jimat masa kupas bawang.
BalasPadamTq share..blh try ni tp nk guna ikan ln sbb wife x mkn ikan patin..
BalasPadamTq share..blh try ni..tp nk guna ikan ln cz wife x mkn ikan patin..
BalasPadamTQ share resepi.ada ikan patin nanti nak buat.tempoyak dah ada 😄
BalasPadamSedang cuba memasak..harap harap jadilah😅
BalasPadam