Pages

Selasa, 1 Oktober 2013

Resepi Char Kuey Teow original Penang ! Sedap! Ho liau!



assalamualaikum dan salam sejahtera...alhamdulillah bertemu lagi kita di ruangan Daour Selebriti bersama saya chef kegemaran anda....ahhahahhaa...alahai..mengarut memang serah lah kat sue ni..:P
sje je..boring la kalau skema sngat menulis kan...kat sekolah dan kelas guna bahasa skema, so apa salahnya sekali sekala kat blog menulis dengan lebih santai kannnnn..sape setuju angkat tangan!

ok3..turun tangan semua...ade bau aircond sumbat..hehehe...

oklah..hari ni nak kongsi resepi char kuey teow  yang membuatkan air liur menjejes , menitik...yucks...tukar topik...yang super duper sedap la....FYI, sue suka sangat makan char kuey teow ni..tp kena hati2 makan la..sebab kalau makan yg letak udang lama or yang xsegar, memang bibir akan jadi macam angelina jolie ! alahan~~~~~  

jadi, kadang2 amik risiko sendiri makan jugak kt kedai mana2 kan...tetapi, baru2 ni masa encik suami balik, kami pun decide nak makan kat luar...so sue yang kena pilih menu dan tempat...tiba2 je rasa nak makan char kuey teow kan...so terus ajak encik suami g makan char kuey teow...encik suami pun setuju dan terliur dengan cadangan yang menggiurkan itu. of course!! *tangan ke bahu, mata ke atas"...:D

jadi sue pun pikir2, baik sue belajar sendiri buat char kuey teow ni kan...so sue pon google la resepi nye..dan hari ni nak kongsi ngan korang resepi yang menarik ni....cekidout...






Bahan-bahan ( 2 org..aw...so suwit..haha tetiba )

* UTK PASTE *

200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara

UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....

2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE- 
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

p/s: selamat mencuba, dah jadi jangan lupa gitau! tapi papepun, yg penting jiwa semasa memasak..kalau korang nak adjust ape yg kurang or lebih, pon boleyh..janji sedap...alaaa kira cam try n error la...xcuba xthu kannnnn...

23 ulasan:

  1. hi sue!jemput singgah blog baru ely.btw ely pernah try msk char kuey teow ni.tpi mcm hancuss lembik gitu.nape eh?maybe terlebih ganass time goreng tu kot teehee

    BalasPadam
  2. Suka sangat char koey teo !! <3 Nak try resepi nih ! terima kasih :D


    ni link blog saya --> http://zxcvbnmml.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. ASSALAM.

    izin share ekkk resipi ni,,mcm sedap jer,, btw ni blog saya hannihannani.blogspot.com

    BalasPadam
  4. Salam....nak tanya, pati ikan bilis / udang tu camana? Kiub ker....?

    BalasPadam
  5. salam...sedap n simple..tq 4 sharing-)

    BalasPadam
  6. tq sharing...semalam hubby request suruh masak char kuew tiow...InsyaAllah boleh cuba resepi ni

    BalasPadam
  7. Slm..minta izin utk guna resepi ni nk buat niaga..hope mdpt berkat dgn kizinan empunya resepi..tq n slm..

    BalasPadam
  8. Slm..minta izin utk guna resepi ni nk buat niaga..hope mdpt berkat dgn kizinan empunya resepi..tq n slm..

    BalasPadam
  9. Slm..blh x i nk guna resepi ni utk wat niaga..tq

    BalasPadam
  10. Slm..blh x i guna resepi ni utk i wat niaga..tq..

    BalasPadam
  11. sedapnya...my favourite!!..nak buat jugaklah kt rumah..petis dan pati udang tu mana nak cari yer...pati ikan bilis pun susah dh nk jumpa skrg..selalu jumpa pati ayam jer...

    BalasPadam
  12. salam..hihi nak tny..petis ape yer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Petis ni juga dikenali dengan nama otak udang...ada banyak dijual di pasaraya. Biasanya diletakkan dibahagian kicap/ sos

      Padam
  13. Petis tu otak udang dik... salu org wat rojak..klo belah utara org mkn dgn laksa.. sodappp

    BalasPadam
  14. nak tnye ckit...petis tu benda apa ye??maaf bertanye..

    BalasPadam
  15. Memang sedap resipi ni..menjadi.. terima kasih utk resipi.jazakillah hu khair

    BalasPadam
  16. Tq for resepi mmg sedap.. nak buat lagi la..

    BalasPadam

anda komen,sy balas..terima kasih :)