derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Jumaat, 17 Disember 2010

jerawat!!menci2!

ni sue nak kongsi sikit sal perkara yang amat dibenci wanita..
(termasuk sue jgk la)
iaitu seperti tajuk diatas, JERAWAT!
huhuhu..
sue menci sangat bila timbul benda alah ni..
fyi, sue ni ada masalah resdung gak,cuma xbrapa teruk...tapi sue xleh makan sembarangan la...contohnya, budu, belacan, udang kering,makanan laut, dan yang seerti dengannya..
(yg best2 kbnykannya)
adeh,....
sue ni dah la kuat makan..
tapi kan, sebelum ni xla teruk sangat alahan ni..leh jek makan..
tp kebelakangan ni, lau sue langgar pantang makan, mula lah mulut ase bengkak..
(ala2 angelina jolie gitu)
(gambar hiasan/sumber:google)

hihi..tapi xla tahap tu...sue saje je ltak pic ni..uat hiperbola cket..ngeee~
tapi kan,yang paling benci bila tumbuh jerawat!
ni sue nak kongsi sikit info sal jerawat musuh kita ni...

Jerawat merupakan perkara yang biasa berlaku pada remaja yang akhir baligh disebabkan oleh perubahan hormon badan. Bagaimanapun jerawat yang teruk mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab seperti jangkitan kuman (penyakit, alahan dan salah penjagaan kulit.)

Sekiranya jerawat berlaku dengan teruk, ia perlu dirawat untuk mengelakkan berlakunya parut yang berkekalan.

Jerawat secara amnya merupakan suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Ianya sering muncul pada bahagian kulit yang selalu berminyak seperti kulit muka dan kulit badan. Berdasarkan kajian yang dijalankan dalam bidang perubatan dermatologi telah menemukan hampir 50 jenis jerawat telah menjadi masalah kepada lelaki dan wanita. Jerawat; bahasa inggeris “Acne Vulgaris”, iaitu masalah kulit yang berlaku pada Pilosebaceous (terdiri daripada rongga rambut dan kelenjar minyak)pada bahagian kulit. Masalah jerawat selalunya sering dialami oleh golongan remaja akil baligh dan dewasa disebabkan oleh perubahan hormon badan yang normal.

~metodologi kemunculan jerawat~

• Kecederaan pada tisu utama yang disebabkan oleh bintil putih (white head) dan bintik hitam (black head).Apabila bintil-bintil putih (white heads) itu dicemari oleh kekotoran sedangkan ia berada dalam keadaan berminyak dan lembab, bintil putih tersebut akan mudah bertukar menjadi bintik hitam (black head).Bintik-bintik hitam (black heads) mengandungi sumbatan sebum (iaitu bahan berlemak yang dihasikan oleh kelenjar minyak). Pada kebiasaannya, bintik hitam sukar untuk dikeluarkan kerana ruang folikel yang kecil jika dibandingkan dengan saiz bintik hitam yang besar.Apabila kandungan sebum dibawah/dalam ruang folikel itu bertambah maka ruang folikel itu akan terhakis dari dalam dan membesar, maka ia akan menyebabkan kecedaraan pada kulit lalu menyebabkan nanah dalaman dan akhirnya terbentuklah jerawat.

• Selain itu, masalah jerawat juga terjadi akibat pertumbuhan bacteria Propionibacterium acnes yang mengisi ruang-ruang folikel rambut yang terbuka dan mudah terdedah kepada kekotoran selain ia mudah terdedah kepada kelembapan dan pengoksidaan luaran.

• Biasanya, masalah jerawat hanya diketogorikan sebagai ‘ringan’ sekiranya jumlah lesi(jumlah bintil merah/nanah putih yang tercela) kurang dari 30.

• Manakala jumlah lesi dari 30 hingga 125 akan dikategorikan sebagai masalah jerawat ‘sederhana’. Dan apabila jumlah lesi telah melebihi 125, maka masalah jerawat itu akan dikategorikan sebagai ‘kronik’.

• Jerawat biasanya menyerang remaja yang berusia antara 14 hingga 19 tahun kerana pada waktu itu berlakunya suatu bentuk perubahan hormone yang agak agresif.


hahahaha...ni asal usul nye rupanya...

xpe2...nanti sue korek agy rahsia musuh kita ni,n macam mana nak lawan dia eaa...

tapi kan, korang penah ada masalah jerawat ni x??


p/s:sambungan entri akan datang!


Tiada ulasan:

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...