derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Selasa, 12 November 2013

Resepi Kek Pisang Mudah Dan Sedap! nom.nom.nom


hai..hai...hai...kek pisang mari plak....
ni kira simple entri la kot...khas tuk adik pembaca yang comel sangat minta resepi kek pisang mudah dan sedap..ha...ni akak dah letak ha...akak sangat la kan...feeling2 matang gitu...hehehe.. selamat mencuba la...akak memang slalu guna resepi ni je kalau wat kek pisang...hehehe..insyaallah, konpem jadi! :D
huih..terliur plak rasanya...




Bahan – bahan
  • 2 cawan tepung gandum (sila guna yg berkualiti, maaf trpksa jujur tp gandum yg cap kunci 1 mlysia tu xelok sngt)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 cawan gula
  • 3 biji pisang masak (warna kuning tu haaa...lenyekkan)
  • ½  cawan minyak masak (sue guna minyak jagung lagi gebu sedap dan sihat!hehe)
  • 2 biji telur
  • esen vanilla

cara caranya : 

  1. ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. sementara tu, griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega/ marjerin. dan panaskan oven 180 darjah celcius.
  2. seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang. 
  3. pastu masukkan esen vanilla dan pisang, putar hingga sebati, dan masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi...
  4. akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati...
  5. tuang ke dalam loyang yang telah digriss td, dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check masak xkt dalam)
  6. setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan....lepas tu boleh la nak ngap pon!

selamat mencuba! nak guna loyang bulat ke, panjang ke, macam mana pun, boleh. cikgu xmarah..hihi

p/s: kepada cik adik yang mintak resepi ni, sila cuba jangan tak cuba...semoga berjaya gitu! 

35 ulasan:

schazira berkata...

Hehe , yes ! Thnx akak .. Nk try skrg

schazira berkata...

Stu g pakai pisang apa kak ?

Puan Suraya berkata...

pisang putar boleh, pisang jelai...alaaa...pisang yang warna kuning n manis2 tu...kecuali pisang nangka...pisang nangka xsesuai...

ruhamizah ruslan berkata...

Hurwmmmmm....sedappnyerrr kek pisang nie...macam nak try aje..thanks sis... ;-)

kingkong berkata...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

Shasha Ng berkata...

Salam kak ,
Boleh tak kalau kukus je ? Uhukk , kat rumah TAKDE OVEN la -,-' Hehe .

iLa SaMaD berkata...

slm...su
terima kasih kongsi resepi ni...
mudah dan sedap...

Puan Suraya berkata...

ruhamizah ruslan : alhamdulillah..memang sedap..hehe

shasha ng : ni resepi utk bakar la syg..hehehe :)

ila samad: wslm....sama2 ila..terima kasih juga sbb mncuba :)

Fairuzzahmm nor berkata...

tq kongsi resepi.. mlm ni nak try.. tunggu anak tido dulu.. :)

Norsarihawati berkata...

Terima kasih. Sy dah dua kali mencuba resepi cik adik. Terima kasih yam mudah dan cepat.

Norsarihawati berkata...

Terima kasih adik yg memberi resepi. Mudah dan cepat. Akak dah dua kali cuba. Terima kasih ya!

Norsarihawati berkata...

Terima kasih adik yg memberi resepi. Mudah dan cepat. Akak dah dua kali cuba. Terima kasih ya!

maizurah embran berkata...

Bole taw resepi yg kak bagi ni utk loyang size apa erkk ?

maizurah embran berkata...

Resepi yg akak bgi ni , utk loyang bersize arkk/

Cikk Lolaa berkata...

esen vanilla tuh nk letak brpe sudu yee?? hehe

Puan Suraya berkata...

assalamualaikum semua....ya Allah...lamanya xreply komen..tak sempat..maaf ye :)

maizurah: akak guna loyang 7 inci jep...8 pn boleh je asenye...tp klau nk kek meninggi/lebih tebal, guna yg 7 inci...


cikk lolaa: esen vanila tu sebenarnya ikut suka kite je...tp jgn byk sngt...mcm sue, sue guna satu sudu teh je...xpun, satu penutup tudung esen tu....

ranknumbertwo berkata...

saya dah try resepi akak ni. memang jadi. Superb. Thanks tau.

sweetjanuary88 berkata...

salam perkenalan..tadi ptg dah buat so memang jadi my hubby suka sgt2..thanks sharing..

sweetjanuary88 berkata...

Memang sedap dah try ptg td..nyam2..thanks sharing..my hubby suka sgt..

syafeeza berkata...

Sy tgh cuba ni...hrp2 menjadile...time kasih bebyk

Salawati Zainuzzaman berkata...

Nk Cuba lh..hr jumaat ni ada tadika order ..hrp2 menjadi...

Gadis SuperNova berkata...

haha.. thank you kongsi resepi.. ni baru nak try memandangkn pisang ada.. tak tau laa jadi ke tak..

purple love berkata...

Maaf bertanya yer...dlm resepi bhgian bahan2 ada telur tp di bhgian cara2 utk membuat xde pula tulis kena buh telur...hmm...sebenarnya telur digunakan atau tak yer utk buat kek pisang nie?

purple love berkata...

Maaf bertanya yer...dlm resepi bhgian bahan2 ada telur tp di bhgian cara2 utk membuat xde pula tulis kena buh telur...hmm...sebenarnya telur digunakan atau tak yer utk buat kek pisang nie?

neerahim5 berkata...

Cuba purple love teliti cara2 membuatnya...ada pn.suraya bg tahu menggunakn telur d tmpt no(2). Perhatikn betul2.

neerahim5 berkata...

Cuba purple love perhatikn dgn teliti cara2 membuatnya. Pn suraya mmg ada bg tahu mengenai penggunaan telur d tmpt no (2).

Aqilah Ideris berkata...

assalam sis, kenapa ye kek saya masak dia turun. lepas msak dia turun. T_T

Aqilah Ideris berkata...

asslam sis kenapa ye ek saya bila dh msak dia turun. T_T

diana damira berkata...

sy dh Cuba dh resepi ni memang sedap

adamadelia syed zulkifli berkata...

Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu 2 hari lepas. Alhmdllh jadi, cuma kering sikit psl oven problem lak... klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, agak2 ok x? Tq...

adamadelia syed zulkifli berkata...

Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu n alhmdllh jd gak wlupun oven de prob ckit. Cuma kek sis jd kering... agak2 klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, ok x? Tq...

adamadelia syed zulkifli berkata...

Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu n alhmdllh jd gak wlupun oven de prob ckit. Cuma kek sis jd kering... agak2 klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, ok x? Tq...

Qisya Qaisara berkata...

Kek pisang mmg sedap...
Saya selalu guna resepi spt di atas tp ada sikit yg sy tambah..sy pkai 4 ulas pisang berangan, 3biji telur,tepung blue key brand,...masa memasak anggaran
40minit..nice..nanti cucuk sikit ya ngan stick..t.kasih yg memberi resepi..

Qisya Qaisara berkata...

Kukus pun sedap...lembut n gebu..kukus dlm 20 minit...

Dalila Areefa berkata...

klau disukat pisang yg telah dilecek tu agak2 brp gm ye?

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.