hai..hai...hai...kek pisang mari plak....
ni kira simple entri la kot...khas tuk adik pembaca yang comel sangat minta resepi kek pisang mudah dan sedap..ha...ni akak dah letak ha...akak sangat la kan...feeling2 matang gitu...hehehe.. selamat mencuba la...akak memang slalu guna resepi ni je kalau wat kek pisang...hehehe..insyaallah, konpem jadi! :D
huih..terliur plak rasanya...
Bahan – bahan
- 2 cawan tepung gandum (sila guna yg berkualiti, maaf trpksa jujur tp gandum yg cap kunci 1 mlysia tu xelok sngt)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cawan gula
- 3 biji pisang masak (warna kuning tu haaa...lenyekkan)
- ½ cawan minyak masak (sue guna minyak jagung lagi gebu sedap dan sihat!hehe)
- 2 biji telur
- esen vanilla
cara caranya :
- ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. sementara tu, griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega/ marjerin. dan panaskan oven 180 darjah celcius.
- seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang.
- pastu masukkan esen vanilla dan pisang, putar hingga sebati, dan masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi...
- akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati...
- tuang ke dalam loyang yang telah digriss td, dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check masak xkt dalam)
- setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan....lepas tu boleh la nak ngap pon!
selamat mencuba! nak guna loyang bulat ke, panjang ke, macam mana pun, boleh. cikgu xmarah..hihi
p/s: kepada cik adik yang mintak resepi ni, sila cuba jangan tak cuba...semoga berjaya gitu!
36 ulasan:
Hehe , yes ! Thnx akak .. Nk try skrg
Stu g pakai pisang apa kak ?
pisang putar boleh, pisang jelai...alaaa...pisang yang warna kuning n manis2 tu...kecuali pisang nangka...pisang nangka xsesuai...
Hurwmmmmm....sedappnyerrr kek pisang nie...macam nak try aje..thanks sis... ;-)
thanks ya infonya !!!
www.bisnistiket.co.id
Salam kak ,
Boleh tak kalau kukus je ? Uhukk , kat rumah TAKDE OVEN la -,-' Hehe .
slm...su
terima kasih kongsi resepi ni...
mudah dan sedap...
ruhamizah ruslan : alhamdulillah..memang sedap..hehe
shasha ng : ni resepi utk bakar la syg..hehehe :)
ila samad: wslm....sama2 ila..terima kasih juga sbb mncuba :)
tq kongsi resepi.. mlm ni nak try.. tunggu anak tido dulu.. :)
Terima kasih. Sy dah dua kali mencuba resepi cik adik. Terima kasih yam mudah dan cepat.
Terima kasih adik yg memberi resepi. Mudah dan cepat. Akak dah dua kali cuba. Terima kasih ya!
Terima kasih adik yg memberi resepi. Mudah dan cepat. Akak dah dua kali cuba. Terima kasih ya!
Bole taw resepi yg kak bagi ni utk loyang size apa erkk ?
Resepi yg akak bgi ni , utk loyang bersize arkk/
esen vanilla tuh nk letak brpe sudu yee?? hehe
assalamualaikum semua....ya Allah...lamanya xreply komen..tak sempat..maaf ye :)
maizurah: akak guna loyang 7 inci jep...8 pn boleh je asenye...tp klau nk kek meninggi/lebih tebal, guna yg 7 inci...
cikk lolaa: esen vanila tu sebenarnya ikut suka kite je...tp jgn byk sngt...mcm sue, sue guna satu sudu teh je...xpun, satu penutup tudung esen tu....
saya dah try resepi akak ni. memang jadi. Superb. Thanks tau.
salam perkenalan..tadi ptg dah buat so memang jadi my hubby suka sgt2..thanks sharing..
Memang sedap dah try ptg td..nyam2..thanks sharing..my hubby suka sgt..
Sy tgh cuba ni...hrp2 menjadile...time kasih bebyk
Nk Cuba lh..hr jumaat ni ada tadika order ..hrp2 menjadi...
haha.. thank you kongsi resepi.. ni baru nak try memandangkn pisang ada.. tak tau laa jadi ke tak..
Maaf bertanya yer...dlm resepi bhgian bahan2 ada telur tp di bhgian cara2 utk membuat xde pula tulis kena buh telur...hmm...sebenarnya telur digunakan atau tak yer utk buat kek pisang nie?
Maaf bertanya yer...dlm resepi bhgian bahan2 ada telur tp di bhgian cara2 utk membuat xde pula tulis kena buh telur...hmm...sebenarnya telur digunakan atau tak yer utk buat kek pisang nie?
Cuba purple love teliti cara2 membuatnya...ada pn.suraya bg tahu menggunakn telur d tmpt no(2). Perhatikn betul2.
Cuba purple love perhatikn dgn teliti cara2 membuatnya. Pn suraya mmg ada bg tahu mengenai penggunaan telur d tmpt no (2).
assalam sis, kenapa ye kek saya masak dia turun. lepas msak dia turun. T_T
asslam sis kenapa ye ek saya bila dh msak dia turun. T_T
sy dh Cuba dh resepi ni memang sedap
Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu 2 hari lepas. Alhmdllh jadi, cuma kering sikit psl oven problem lak... klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, agak2 ok x? Tq...
Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu n alhmdllh jd gak wlupun oven de prob ckit. Cuma kek sis jd kering... agak2 klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, ok x? Tq...
Salam dear... sis dah try resepi kek pisang tu n alhmdllh jd gak wlupun oven de prob ckit. Cuma kek sis jd kering... agak2 klu tambah minyak dr 1/2 cwn ke 1 cwn, ok x? Tq...
Kek pisang mmg sedap...
Saya selalu guna resepi spt di atas tp ada sikit yg sy tambah..sy pkai 4 ulas pisang berangan, 3biji telur,tepung blue key brand,...masa memasak anggaran
40minit..nice..nanti cucuk sikit ya ngan stick..t.kasih yg memberi resepi..
Kukus pun sedap...lembut n gebu..kukus dlm 20 minit...
klau disukat pisang yg telah dilecek tu agak2 brp gm ye?
Mmm jadilah thank you untuk resepi ni😍
Catat Ulasan