derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Khamis, 20 Januari 2011

CINTA

cinta..ada apa dengan cinta..?
adakah sekadar tulisan,susunan abjad-abjad C.I.N.T.A ..atau ia membawa satu erti yang harus difahami oleh setiap insan yang bergelar manusia...
ya.cinta.cinta itu umum...
cinta bukan hanya pada pasangan..malah ada juga cinta pada ibu bapa dan pelbagai lagi. cinta itu istimewa. jangan hanya mengungkap.tapi cinta perlu datang dari hati.begitulah pandangan peribadi sue.
namun cinta itu lebih mendalam maksudnya yang harus difahami.
sue ketengahkan cinta dalam konteks cinta berpasangan.
Cinta merupakan satu ukuran asas pengalaman manusia yang memberikan antaranya, perasaan kasih sayang, tarikan, asas kemesraan dankeserasian antara perorangan, rela berkorban untuk orang lain, perasaan tertarik dan hubungan kepada alam, benda hidup ataupun makhluk lain. Ia dapat ditunjukkan melalui perasaan, emosi, kelakuan, pemikiran, persepsi dan sikap. Ia mempengaruhi, mendasari dan menetukan pola utama hubungan antara perorangan dan pengenalan diri.

Beberapa bahasa, termasuk bahasa Melayu apabila dibandingkan dengan beberapa bahasa mutakhir di Eropah, terlihat lebih banyak kosa katanya dalam mengungkapkan konsep ini. Antaranya ialah kasih, sayang, rindu, dan berahi.

Cinta jarak jauh merupakan situasi di mana sepasang kekasih berjauhan di antara satu sama lain.Manusia sering menginginkan cinta. Dalam cinta ada suatu ketulusan perasaan yang membuatkan manusia yang merasainya gembira, sedih, rasa keyakinan, rasa dimiliki, dan sebagainya. Dalam cinta biasanya tersimpan seribu macam perasaan yang amat sukar digambarkan. bermula dengan rasa suka, hati berdetak, mulut tersenyum tanpa bicara, muka bertambah seri, dan akhirnya cinta itu menjadi milik kita. Amat mudah untuk melafazkan cinta, tetapi amat mudah juga melupakan cinta. Cinta yang sejati lahir dari hati yang tulus.
(sumber:wikipedia)


p/s: sesungguhnya cinta itu satu anugerah. dan sue syukur dapat merasainya 

3 ulasan:

ijatnuar87 berkata...

hehehe..makin bahagia entri2 cikgu nih,hehehe...

ceqjulia berkata...

Salam Singgah
sambil folo blog awak
Folo me bck dear

Tanpa Nama berkata...

cinta perlu dtg dr hati

~cintaku88~

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...