derma nuff

“ Selamat Datang..Sila Tinggal Link Kat Komen, Nanti Sue Balas Kunjungan”

Rabu, 11 Mei 2011

cinta atau belajar? mane lebih penting?



Cinta  & Belajar


CINTA atau BELAJAR? mana lebih penting?
bagi sue, jawapannya ialah DUA-DUA penting!
kita selalu dengar pesanan kan?


“tak payah gatal nak bercinta la..belajar dulu, habes belajar baru boleh bercinta”

korang pernah dengar ayat yang familiar ni kan....
kebiasaannya family la yang nasihat cam ni...
tapi kan, mungkin la diorang nasihat supaya kita xlalai dalam pelajaran...sebab takot kita nanti jadi lalai..asyik berkepit sana sini, belajar entah kemana....

kalau nasihat ni diberikan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah, sue setuju...setuju sangat...sebab masih dibangku sekolah,..
tapi cuba kaitkan dengan pelajar IPTA, senang citer, yang dah abes sekolah....

adakah cinta ni boleh merosakkan masa depan seseorang?
ataupun bawa malang ke? tak kan?
asalkan kita pandai mencorakkannya, menjaga diri, menjaga batasannya,...dan bercinta atas dasar apa...atas dasar NAFSU?? confirm2 bawa musibah....
so renungkan lah....
bagi sue, dalam hal ni perlu fikir rasional...
macam sue, sue pun dalam golongan bercinta ketika belajar jugak...
tapi jujur sue cakap, cinta xpernah menglalaikan sue...malah xpernah effect pada pelajaran pun...
sejak tahun 2009, sampailah sekarang,2011 walaupun hubungan cinta kami sering diuji dan diberi dugaan, tapi alhamdullillah, sue punya result exam still lagi ok...xlah tinggi sangat... namun xpula merosot or rendah....
coz, love is love...study is study...kedua2nya penting untuk future...

sue perlukan cinta, sue perlukan juga pelajaran...jadi xsalah sue miliki kedua-duanya kan? 
asalkan kita tahu batasnya percintaan...
lagipun, kami bercinta jarak jauh, kami x berkepit selalu...
kami cuma saling mempunyai rasa mencintai, menghormati  dan saling memberi sokongan dan jadikan semangat..
jadi, ade salah tak disitu?

so, fikir-fikirkan lah dan renung2 kan lah...
xsemua cinta masa belajar bawa keburukan..kita yang menentukan baik buruk..kita pengaruhi cinta bukan cinta pengaruhi kita..




5 ulasan:

deDetz berkata...

saya setuju dengan apa yang kakak cakap..
tapi mungkin buat masa ni saya pilih belajar dulu lah..
takut terluka, nanti tak dapat fokus..
=)

HaLuNa ReTrO berkata...

blaja dlu penting..bercinta buang mase n duit..=)

Lya AsyLya berkata...

sy spendpt ngn akk..
due2 penting dlm hidup...
kalu pndai jge diri, jge btasn antre satu sme laen, pndai mnguruskn mse tuk blaja sume tu ta mnjd msalh kn...

Tanpa Nama berkata...

Cinta x perlu menghabiskan masa dan wang ringgit...
rasailah cinta sejati...
bukan kerana nafsu...
Cinta sejati adalah cinta yg lahir dari hati nurani kepada makhluk PenciptaNya,Allah berikan rasa cinta tentu ada hikmahNya...dan pastinya bukanlah kearah keburukan...

_SUCIKAH CINTA_

Cikgu Suraya berkata...

encik anon yg amat sy kenali, sue stju sngt...cinta xsmstinya hbeskn masa dan wang ringgit...dan kita yg tntukn arah cinta kita tu...baik or buruknya..

Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...